Priče > Reportaža

Pravo ČUDO PRIRODE na Bukulji: Pečurke RASTU kao da je LETO

Šetajući po prirodi, Jelena iz Aranđelovca, našla je sunčanice koje su kvalitetne kao i u sezoni branja

Izvor: K1info/RINA

10/01/2023 > 12:51

podeli vest:

Pravo ČUDO PRIRODE na Bukulji: Pečurke RASTU kao da je LETO
Foto: RINA


Pored toga što su u Srbiji počele da rađaju voćke onda kad im vreme nije, lubenice, maline, jagode, visoke temperature za ovo doba godine dovele su do toga da se u pojedinim krajevima pojavljuju i pečurke.

Praznici i sunčani dani bili su idealna prilika za šetnju po prirodi, pa je Jelena Matić iz Aranđelovca iskoristila odmor i prošetala do planine Bukulje, ne sluteći da će tamo videti pravo čudo prirode.

Prolazeći kroz šumovite delove ove prelepe planine pronašla je gljive usred zime.

- Obično se pojavljuju krajem leta i početkom jeseni u ovom periodu ih nikada nisam našla. Ubrala sam nekoliko primeraka sunčanice, koje su podjednako dobrog kvaliteta kao i u sezoni branja, a ukus im je fantastičan - rekla je Jelena Matić iz Aranđelovca.

- Ima u svim šumama i na svim nadmorskim visinama, po obodima livada. Najlepeša je pohovana, a veći primerci su idealna podloga za picu - rekla je ona o počurki koju je našla.

Inače, sunčanica je još poznata i pod imenima kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, ima je i u voćnjacima.

Veoma je česta, a raste na raznim nadmorskim visinama u kasno leto i u jesen. Jede se samo šešir i smatra se jednom od najukusnijih poslastica.

 

 

 

Ostavite komentar