Vesti > Srbija

MUP Srbije REAGOVAO posle ZEMLJOTRESA u Rumuniji: Nije naivno, ovo MORATE da znate

Zemljotres je bio jačine 5,3 stepena po Rihterovoj skali, a osetio se i u pojedinim gradovima Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

13/02/2023 > 18:29

podeli vest:

MUP Srbije REAGOVAO posle ZEMLJOTRESA u Rumuniji: Nije naivno, ovo MORATE da znate
Foto: Unsplash.com


Snažan zemljotres potresao je Rumuniju, a osetio se u Beogradu, Vršcu, Kragujevcu, Zaječaru i drugim gradovima. Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, zemljotres je bio jačine 5,3 stepena po Rihterovoj skali.

Posle prvog, Rumuniju je zadesio i drugi, slabiji zemljotres - jačine 3 stepena po Rihteru, koji je predstavljao smirivanje tla.

Pojedini građani u našoj zemlji, koji su osetili jači potres, bili su u panici, pa je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo posle zemljotresa uputstva u kojima savetuju građane kako da postupaju u slučaju da do njega dođe.

U uputstvu navode da je najvažnije ne paničiti, kao i da je potrebno sklupčati se na podu i zaštititi glavu.

- Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres - navodi se u uputstvu.

Ukoliko se nađete unutar kuće, potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima poput dovratnica, nosećih zidova ili ispod stolova, poručuje MUP.

- Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata. Ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa ili vode - savetuje MUP.

A ukoliko se nađete na otvorenom, MUP savetuje da se sklonite od rasvete i električnih kablova.

- Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično - stoji u uputstvu.

- Ako se nađete pod ruševinama, pokrijte usta maramicom ili tkaninom - navodi MUP.

- Udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu - navodi se.

- Ako se nađete u vozilu u pokretu, zaustavite se ako vam bezbednost saobraćaja dozvoljava. Izbegavajte zaustavljanje u blizini grada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova - navodi se u uputstvima objavljenim na stranici MUP-a.

 

 

 

Ostavite komentar