Vesti > Srbija

KOSOVSKA prekretnica: KURTI uništava autoritet AMERIKE, Srbija to MORA da iskoristi

SAD su preotele ulogu Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

12/02/2023 > 22:24

podeli vest:

KOSOVSKA prekretnica: KURTI uništava autoritet AMERIKE, Srbija to MORA da iskoristi
Foto: Tanjug/AP


Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija svojim postupcima ne radi samo protiv srpskih već i protiv albanskih interesa i dovodi u pitanje prištinsko i američko savezništvo, kaže Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i dodaje da bi Srbija to trebalo da iskoristi.

Obradović smatra da je manevarski prostor stranama koje učestvuju u procesu konačne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine prilično sužen i dodaje da su sada SAD u potpunosti "preotele" ulogu Evropske unije.

- Preuzeli su punu koordinaciju između dve strane - rekao je Obradović i dodao da su Amerikanci prošle godine četiri krize vrlo uspešno rešili bez mnogo suvišnih reči.

Dodao je da su time svima poručili, između ostalog, da više nemaju strpljenja za ciklus političkih i tehničkih kriza koje postaju bezbednosne krize, da neće da imaju ni najmanju toleranciju za strane u pregovorima i da su zadovoljni dok se strane ne tuku i dok kosovska kriza ne postane sistem spojenih bezbednosnih kriza sa Crnom Gorom, BiH i Severnom Makedonijom.

- To je postavka pred kojom se u ovom trenutku nalaze i Beograd i Priština - rekao je Obradović.

Naveo je da je jasno da je EU "atraktivna", ali da "osim šargarepe, ne poseduje štap" koji je, kako kaže, očigledno neophodan za Kurtija. Dodao je da su Kurtijevi jednostrani potezi apsolutno politički neopravdani ako se posmatraju dugoročni ciljevi Albanaca na KiM, kao i da im nikako ne idu u prilog.

Kurti međunarodnoj zajednici koja je priznala nezavisnost Kosova sada tom nezvisnošću pravi problem i poigrava se sa njihovim autoritetom na svetskoj političkoj pozornici, smatra Obradović i ističe da je za Srbiju da iskoristi taj momenat kada Kurti "uništava autoritet" SAD.

Foto: Printscreen/Tanjug

Darko Obradović

- Vidim da je naša administracija to prepoznala. Imamo na delu incijativu izgradnje srpsko-američkih odnosa što nam pokazuje da se Srbija od 2019. godine ponaša prema obrascu da, što su jači srpsko-američki odnosi i politička veza, to je više mogućnosti za srpski nacionalni interes - rekao je Obradović.

Komentarišući dešavanja sa posebne sednice skupštine o KiM, Obradović je rekao da je svima bilo jasno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom trenutku ostao "usamljen" u skupštinskoj sali i da se svelo samo na njega da brani jednu platformu i govori o mogućnostima i pretnjama za Srbiju, dok je izostala podrška koja je, kako kaže, bila ključna jer je trebalo pokazati jedinstvo.

- Ako uzmete nastup Stefana Krkobabića i nekoga iz SPS-a, videćete koliko je Krkobabić kao koalicioni partner mnogo snažnije i jače stao iza politike predsednika Vučića - rekao je Obradović.

Dodao je da je ovo isuviše ozbiljan trenutak i da nije vreme da se te razlike prodube, te da se posle sastanka Vučića i lidera SPS Ivica Dačića videlo da je "pronađen zajednički jezik".

 

 

Ostavite komentar