Vesti > Politika

Kurti je najveća PREPREKA napretku u procesu NORMALIZACIJE ODNOSA Beograda i Prištine

Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma, tvrdi Petković

Izvor: K1info/Tanjug

01/02/2023 > 17:58

podeli vest:

Kurti je najveća PREPREKA napretku u procesu NORMALIZACIJE ODNOSA Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine je Aljbin Kurti, što on iz dana u dan potvrđuje, tvrdi Petar Petković, direktor Kancelarije za KIM. 

- Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma - rekao je Petković i dodao da su Kurtijeve lekcije o samoproglašenom „Kosovu“ kao građanskom društvu vrhunski bezobrazluk, jer je, kako kaže, njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. 

U to se, dodaje, svakodnevno uveravamo "svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave". 

- Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi - poručio je Petković. 

Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija neće odustati od ovog zahteva, rekao je Petković i dodao da uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je danas u Uroševcu da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999, preneo je portal Kosovo onlajn. 

 

 

 

Ostavite komentar