Vesti > Srbija

ZEMLJOTRES u Turskoj i SRBIJA: Naši GEOLOZI znaju da li nam PRETI strašan scenario

Na ovim prostorima imamo imamo stalni rizik od potresa zbog jadranske i dinaridske ploče

Izvor: K1info/kurir.rs

06/02/2023 > 22:57

podeli vest:

ZEMLJOTRES u Turskoj i SRBIJA: Naši GEOLOZI znaju da li nam PRETI strašan scenario
Foto: Tanjug/AP


Katastrofalni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju, a osetio se i u okolnim zemljama, svakako nas je naveo i na razmišljanje u kakvoj je opasnosti Srbija.

I kod nas je bilo pomeranja tla, nikad ovako stravičnih, pa je pitanje za stručnjake imamo li mi u budućnosti razloga za strah?

- Apsolutno ne očekujem takav zemljotres u Srbiji. Mi imamo stalni rizik od zemljotresa zbog jadranske i dinaridske ploče i zbog toga su se desili zemljotresi u Hrvatskoj i Crnog Gori, ali to ne bi trebalo da budu zemljotresi iznad šest stepeni Rihtera - rekla je doktorka Dragana Đurić sa Rudarsko-geološkog fakulteta gostujući u emisiji Usijanje.

Profesor doktor Dragoman Rabrenović, direktor Republičkog geološkog zavoda Srbije, istakao je da geološka struktura Turske slična našoj, ali da je u današnjem slučaju bila reč o ekstremu.

- Geologija Turske je slična kao geologija Balkana. Imamo Karpatobalkanoide odnosno ceo sistem koji pripada Alpsko-himalajskom luku i s druge strane rodopski sistem. Ovde ima nekog ekstrema - dogodilo se da je prvi udar bio žestoko jak. Uglavnom posle prvog udara drugi udar bude slabiji i dolazi do smirivanja, a ovde je udario dva puta istom snagom i to je ovde specifično i ekstremno - rekao je Rabrenović na Kurir televiziji.

Profesor Rabrenović je istakao i da su najtrusnija područja u našoj zemlji centralna Srbija i Šumadija, okolina Kraljeva i okolina Kopaonika i da najviše stradaju seoska individualna domaćinstva.

I on i doktorka Đurić su istakli da su zemljotresom obično ugroženi manji objekti, kao i da u slučaju zemljotresa nipošto ne treba paničiti. Dakle, može se reći da opasnosti poput onakve u Turskoj nema, ali svakako treba biti oprezan kada dođe do pomeranja tla i manjeg intenziteta.

 

Ostavite komentar