Vesti > Srbija

Tražimo POOŠTRENE KAZNE za UBICE PEŠAKA: Na skupu Pravda za Nikolinu, roditelji i druge STRADALE DECE

Na skupu u Kragujevcu bili su roditelji Melise iz Novog Pazara, Davida iz Sombora, Maksima iz Obrenovca, Bogdana iz Vlasotinaca

Izvor: K1info/Tanjug

05/02/2023 > 15:21

podeli vest:

Tražimo POOŠTRENE KAZNE za UBICE PEŠAKA: Na skupu Pravda za Nikolinu, roditelji i druge STRADALE DECE
Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/nr


U Kragujevcu je održan još jedan skup građana Pravda za Nikolinu, koji je organizovala porodica tragično nastradale devojčice Nikoline Janković iz Kragujevca.

Njima su se na mestu saobraćajne nesreće pridružili i roditelji iz drugih gradova, čija su deca kao pešaci izgubila život u poslednjih nekoliko meseci.

Svi zajedno su zatražili od nadležnih da se donesu izmene zakona o saobraćaju kako bi vozači automobila koji usmrte pešake na pešačkim prelazima odmah bili privedeni i dobili adekvatnu kaznu, bez čekanja da se sudski postupak završi.

Prema rečima Vere Janković iz Kragujevca, majke trinaestogodišnje Nikoline koja je preminula 1. januara ove godine, nakon više od 20 dana kome, vozač koji je usmrtio njenu ćerku i dalje je na slobodi.

- U prethodnih mesec dana čak četiri deteta su stradala u Srbiji. Niko od tih vozača nije u pritvoru. Mi tražimo za Nikolininog ubicu pritvor zbog nepružanja pomoći, zbog nepokazivanja empatije, zbog ogromne brzine kojom je vozio i fatalnog ishoda koji je nastupio posle saobraćajne nesreće - rekla je ona.

- Tražimo pooštrenje kazne za ubice pešaka i da te kazne budu u skladu sa evropskim kaznama - rekla je majka nastradale Nikoline iz Kragujevca.

Ona je navela da se trenutno radi nacrt zakona o bezbednosti u saobraćaju.

- Želimo da se po hitnom postupku uključe u tu izradu oni koji smatraju da ubice pešaka treba da dobiju između 15 i 30 godina zatvora. Previše dece nam gine. Trend ubistava dece i ostalih pešaka u saobraćaju svake godine je sve veći, sve je više bahatih vozača - rekla je Vera.

- Samo oštrim kaznama takvo ponašanje pojedinih vozača može da se sankcioniše. Zato apelujemo da naša deca budu bezbedna. Ja imam još dve ćerke i apelujemo zbog njih i sve druge dece u Srbiji - rekla je ona.

Skup porodice Janković podržali su i drugi roditelji čija su deca stradala u saobraćjanim nesrećama.

Roditelji Melise iz Novog Pazara, Davida iz Sombora, Maksima iz Obrenovca, Bogdana iz Vlasotinca, svi zajedno imaju iste zahteve.

Prisutnima su obratili i roditelji sedmogodišnjeg Bogdana Gavrilovića. Otac Aleksandar pozvao je nadležne da hitno reaguju.

- Moj sin Bogdan nastradao je 18. septembra kada ga je vozač automobila pregazio dok je bio na maloj bicikli, pored trotoara, u neprometnoj ulici u Vlasotincu. Vozač nije dobio nikakvu kaznu, a nama je 5. januara javni tužilac poslao dokument da nema elemenata krivičnog dela i predmet je arhiviran - rekao je on.

- Kivni smo na ovakav sistem i zakon i došli smo danas na skup u Kragujevac da se pridružimo porodici Janković i da zajedno tražimo pravdu za svu decu koja su izgubila živote u saobraćajnim nesrećama. Da što manje dece strada i da se izborimo da se zakon promeni - rekao je Aleksandar Gavrilović, otac nastradalog Bogdana.

Okupljeni građani koji su došli da podrže zahteve porodica nastradale dece, nakon obraćanja roditelja, sa transparentima u rukama prelazili su pešački prelaz gde je poginula Nikolina Janković kako bi još jednom ukazali na ugorženu bezbednost pešaka u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar