Vesti > Srbija

PRAVDA ZA NIKOLINU: Građani Kragujevca traže PRAVEDNU KAZNU za VOZAČA koji je UGASIO NJEN ŽIVOT

NikolinU Janković (13) na pešačkom relazu udario bahati vozač koji je vozio 90 km/h, preminula posle 20 dana provedenih u komi

Izvor: K1info/Tanjug

14/01/2023 > 15:56

podeli vest:

PRAVDA ZA NIKOLINU: Građani Kragujevca traže PRAVEDNU KAZNU za VOZAČA koji je UGASIO NJEN ŽIVOT
Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr


U Kragujevcu je danas  održan skup Pravda za Nikolinu koji je organizovala porodica tragično nastradale trinaestogodišnje devojčice Nikoline Janković, koju je 7. decembra na pešačkom prelazu udario automobil.

Okupljanje je bilo na uglu ulice Prve šumadijske brigade i Bulevara kraljice Marije, kod TC BIG Fashion (bivša Plaza) u 11.59 časova. Ispred kobnog pešačkog prelaza su se okupila i deca, Nikolinini drugari iz škole i iz sportskog kluba. 

Ovim skupom roditelji i prijatelji porodice Janković želeli su da skrenu pažnju javnosti i nadležnih o potrebi da se odgovorni za ovakva krivična dela što pre privedu pravdi, kako bi ostali učesnici u saobraćaju bili bezbedni.

Kako je istakla Vera Janković, Nikolinina majka, vozač automobila koji je usmrtio njenu ćerku i dalje je na slobodi.

- On je bio u pritvoru samo 48 sati posle saobraćajne nesreće. Nije pokazao ni malo empatije ni u trenutku nesreće niti sada posle njene smrti. Mi se opravdano brinemo za našu bezbednost jer on i dalje ima vozačku dozvolu - rekla je majka pokojne Nikoline Janković.

- Svi roditelji čija deca idu u dve obližnje škole se plaše za bezbednost svoje dece da će on da ponovi svoje bahato ponašanje. To je čovek koji živi u blizini mesta nesreće i koji godinama svakog dana prolazi ovim bulevarom - rekla je ona.

- Znao je za pešački prelaz i da učenici prolaze tim pešačkim prelazom. Pri brzini od 90 kilometara na čas koliko se kretao nije usporio kod pešačkog, zato su i bile fatalne posledice po moju ćerku - rekla je ona.

Prema njenim rečima, okupljeni su apelovali na sudstvo da bahati vozači moraju da budu u pritvoru makad dok čekaju izricanje kazne.

- U ovom slučaju njegova krivica je očigledna. Ne sumnjamo da će on biti osuđen ali krivični postupak može dugo da traje, a on ima i dalje vozačku dozvolu i može ponovo da se bahato ponaša za volanom i da ugrožava bezbednost svih nas. a naročito preko 2.000 dece iz dve obližnje škole - rekla je Vera Janković.

- Ako su takvi ljudi na slobodi, opravdano se svi plašimo za bezbednost sve dece. Pešački prelaz je mesto gde svako dete i odrastao čovek može bezbedno da pređe ulicu i to je naša ćerka uradila - rekla je majka nastradale devojčice.

- Mi znamo ko je vozač. Radi se o čoveku koji nije pokazao ni trunku empatije, i koji na društvenim mrežama sa slobode postavlja neprimereni sadržaj. On je ljubitelj automobila i brze vožnje. I ako mnogi traže da objavimo njegovo ima i sliku, mi to nećemo da uradimo. Mi ne pozivamo na linč, već samo apelujemo na pravosuđe da nas sve zaštite od tog čoveka i sličnih - rekao je Nikolinin otac Bogoljub.

Ona je pozvala nadležne da se proces ubrza i da se ne dozvoli da se ponovi sudbina njena ćerke.

Skupu Pravda za Nikolinu prisustvovao je veliki broj građana koji su i danas palili sveće na mestu nesreće.

Trinaestogodišnja Nikolina Janković preminula je 30. decembra, posle više od 20 dana kome, od posledica zadobijenih u saobraćajnoj nesreći kada ju je udario automobil na pešačkom prelazu u blizini osnovne škole Treći kragujevački bataljon, koju je pohađala. 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar