Vesti > Srbija

Srbija, ZEMLJA ZLATA: Otkriveno još VEĆE NALAZIŠTE nego nedavno kod ŽAGUBICE

U obraćanju građanima, predsednik Vučić istakao da je verovanto reč o jednom od prvih 100 nalazišta u svetu

Izvor: K1info

23/01/2023 > 21:36

podeli vest:

Srbija, ZEMLJA ZLATA: Otkriveno još VEĆE NALAZIŠTE nego nedavno kod ŽAGUBICE
Foto: Pexels.com


Predsednik Aleksandar Vučić večeras se obratio građanima Srbije, sa sumornim opisom nedavnih događaja i predviđanjima u vezi sa situacijom u južnoj srpskoj pokrajini. Ipak, obraćanje je završio dobrom vešću - da je u našoj zemlji nađeno još jedno veliko nalazište zlata.

Kao što je poznato, a nedavno i zvanično objavljeno, kod Žagubice je pronađeno nalazište sa oko 500 tona zlata, a stručnjaci su tada procenili da Srbija zbog toga "leži" na nekih 30 milijardi dolara.

Vučić je još sredinom decembra naveo da je u jednoj "siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje" pronađeno veliko nalazište zlata, ali je tek nedavno otkriveno da je reč o Žagubici. Sada takođe nismo odmah saznali gde se nalazi nova zlatna žila, ali izjava predsednika je više nego ohrabrujuća:

- U Srbiji pronađeno još jedno nalazište, sa još više zlata nego u Žagubici i prema prvim preliminarnim izveštajima, to je jedno od prvih 100 nalazišta zlata u svetu... a možda i bolje od toga - istakao je Vučić.

Da bismo to uporedili sa ovim "siromašnijim" žagubičkim pronalaskom - Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, pronađeno bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500 x 250 x 80 metara.

Prvi rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je tamo moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

A ovo sada je bolje od toga...

 

Ostavite komentar

Miroslava Maksimović

Sadržaj Au, Ag i drugih plemenitih metala i retkih elemenata, izražava se u g/t (ppm), što je 10000 puta manja jedinica od 1%. 1%=10000 g/t (ppm) ili 1 g/t=0,0001%. U pomenutom slučaju ispada da je sadržaj 930000 g/t. Notorna glupost. I 93 g/t u pojedinačnim probama spada u "uraganske" sadržaje, a kamoli kao srednji sadržaj za rudno telo ili ležište. Proverite Vaše proračune! Geolog

24.01.2023 12:12