Vesti > Srbija

Da li znate zbog čega se kaže ”HRISTOS SE RODI” i šta to ustvari znači

Mnogi, nažalost, ove reči izgovaraju mehanički, dok su one zapravo prebogate Božjim obećanjima koja vredi razumeti

Izvor: K1info

06/01/2023 > 23:59

podeli vest:

Da li znate zbog čega se kaže ”HRISTOS SE RODI” i šta to ustvari znači
Foto: K1info/Shutterstock


Mnogi će na Božić onima koje sretnu reći “Hristos se rodi!”, a ovi će im odpozdraviti “Vaistinu se rodi!”. Ali, šta to uopšte znači?

Da li je ovo samo simpatičan starinski narodni običaj koga se držimo “eto tako”, reda radi? Jer mnogi, nažalost, ove reči izgovaraju mehanički, dok su one zapravo prebogate Božjim obećanjima koja vredi razumeti.

Kada opisuje Hristovo rođenje, jevanđelista Luka beleži anđeosku poruku pastirima:

“Ne bojte se”, reče im anđeo, “jer vam donosim radosnu vest koja će veoma obradovati sav narod: danas vam se u Davidovom gradu rodio Spasitelj – Hrist (Hristos) i Gospodin.” (Luka 2,10-11)

Zbog čega Spasitelj, Hrist (Hristos) i Gospodin? Zbog čega je ovo radosna vest? Od pada prvog čoveka u greh (tj. neposlušnost Bogu), smrt i beznađe haraju našim svetom.

Ali, Bog je u Starom zavetu vernicima obećao da će bez obzira na ljudsku neposlušnost poslati Spasitelja, koji će ljude osloboditi robovanja grehu i smrti. Štaviše, ovaj Spasitelj biće sâm utelotvoreni Gospod Bog. Obećani Spasitelj čije su rođenje te večeri anđeli nagovestili bio je - Isus.

Isusovo ime u prevodu znači “Bog spasava”. Hrist (Hristos) mu nije prezime već titula, i znači “pomazanik”, što dolazi od starozavetnog običaja da se ljudi koji će učiniti nešto jako važno za narod, poput izraelskih kraljeva, simbolično pomažu uljem pred svoju misiju.

Isusova misija bila je da ljude uči o Božjem kraljevstvu, da čudotvornim izlečenjima i drugim čudima pokaže silu Božjeg kraljevstva, i da naposletku sebe na krstu preda kao žrtvu i primi pravednu kaznu svih grešnika – grešnika kao što smo svi mi. Platio je našu kaznu, a sâm nije počinio nikakav greh dok je hodao prašnjavim stazama naše planete.

Ali, Isus nije ostao u grobu. Posle tri dana je uskrsnuo i pobedio smrt – poslednjeg neprijatelja – da bi se potom vratio na nebo. To je radosna vest! Onima koji u Njega veruju, Biblija obećava isto takvo uskrsnuće pri njegovom budućem Drugom dolasku.

Fraza "Hristos se rodi!" zapravo je objava radosne vesti da je Spasitelj sveta rođen i da vera u Njegovo delo spasava one koji u Njega veruju. Biblija kaže: “Da, Bog je tako ljubio svet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ko god u njega veruje ne propadne, nego da ima život večni.” (Jovan 3,16)

Ako se samo držimo simpatičnih “starinskih običaja” kako bi sebi nakratko obojili sivu godinu, Božić je onda samo isprazna “šarena laža” kojom sebi odvlačimo pažnju od išljenja da živimo u apsolutnom beznađu, iščekujući smrt. Ali, ako u srcu gajimo nadu večnog života koji je Bog obećao onima koji veruju u Isusa, onda možemo svim srcem i iskreno da kažemo "Hristos se rodi!", kao i "Vaistinu se rodi!".

 

 

 

Ostavite komentar