Vesti > Region

ČETVRTI PROTEST U PODGORICI: Ulice ponovo BLOKIRANE, traže opoziv Zakona o predsedniku

Protest organizuje pokret "Ima nas", koji okuplja opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića

Izvor: K1info/Tanjug

20/12/2022 > 22:42

podeli vest:

ČETVRTI PROTEST U PODGORICI: Ulice ponovo BLOKIRANE, traže opoziv Zakona o predsedniku
Foto: Youtube PrintScreen


U Podgorici je večeras održan četvrti protest građana pod sloganom ”Ima nas”, koji podržava crnogorska opozicija.

Učesnici traže opoziv Zakona o predsedniku, organizaciju vanrednih izbora, dijalog i kompromis povodom izbora sudija Ustavnog suda i stopiranje ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan.

Protest je počeo na platou ispred crnogorskog parlamenta u Podgorici protiv vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i aktuelne stare-nove parlamentarne većine, nakon čega su se učesnici uputili u šetnju ulicama glavnog grada.

I ovaj protest je još jednom pokazao svu netrpeljivost prema svemu što je srpsko, a učesnici su u svojim obraćanjima ponovo optužili Srbiju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za najveću institucionalnu krizu u koju je Crna Gora zapala odbijanjem predsednika Mila Đukanovića da imenuje mandatara za sastav nove vlade na predlog stare-nove parlamentarne većine, a potom i bojkota poslanika DPS sednice Skupštine na kojoj se glasalo o izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Optužbe su ponovo upućene i na račun Srpske pravoslavne crkve i sveštenstva.

Deo okupljenih skandirao je predsedniku vlade u tehničkom mandatu "Dritane, bitango" zato što smatra da je Crnoj Gori mesto  u Otvorenom Balkanu.

- Potpiši, Abazoviću (ulazak u Otvoreni Balkan) kad si već izdao sve što se može izdati. Jednom ćete položiti račune pred crnogorskim sudovima, kad budu slobodni - zapretio je dukljanski novinar i književnik Đorđe Šćepović.

Šćepović je rekao i da "Crnogorcima ne komanduju crne mantije i da ne kleče na kolenima pred popovima tuđe crkve. 

- Zaboravili ste, okupatori, da Crnogorci neće rušiti i razarati. Između nas i vas je razlika. Nećete zaustaviti reku slobode, jer ima nas više nego dovoljno da vas zaustavimo u razaranju ove zemlje. U ovoj reci će se udaviti svi koji žele Crnogorce na kolenima. Mi ne otimamo, mi branimo svoje. Ima nas - rekao je Šćepović.

Foto: Youtube PrintScreen

 

On je kazao i da su ih večeras na protestu, kako je naveo, "opet sabrali beogradski poslušnici".

- Opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo Crnu Goru, jer za razliku od njih, izdajnika kakve Crna Gora ne pamti, ovo je naša jedina država. Uzalud im najamničke jazbine iz kojih se novinari i aktivisti proglašavaju ekstremistima. Uzalud im vesti, kuriri, borbe, inforsi... - naveo je Šcepović.

Naveo je da je Crna Gora danas "okupirana zahvaljujući njima, slugama Aleksandra Vučića".

- Zgazili su beogradskom čizmom crnogorski Ustav. Ogolili smo sve njihove laži. Laž u kojoj diktaturu nazivaju demokratijom. U kojoj svako svoje nepočinstvo pravda gomilom drugih laži - naglasio je Šćepović.

Protest je počeo sa pola sata zakašnjenja intoniranjem crnogorske himne, a muzičar Momčilo Zeković Zeko zamolio je prisutne za minut ćutnje za, kako je kazao, sve koji su poginuli za ovu zemlju.
Potpredsednik i poslanik DPS Jevto Eraković najavio je na kraju protesta da stiže "crnogorsko proleće". 

- Vidimo ova strašila gde pustoše sve što im je dopalo, ali ih se ne bojimo jer branimo san naše dece i očeva. Lažu nas, kradu i ponižavaju više od dve godine. Ne možemo se takmičiti u nesojluku. Od ovih svrbi svakoga. Prevarili su svoje birače, međunarodne partnere. Obesmislili su sve, zaustavili sve, osim ostvarenja njihovih mentora -  kazao je Eraković.

Foto: Printscreen youtube

 

Jedini ispravan način da to prestane su, kako je naveo, izbori na kojima će pobediti oni koji, kako je kazao, "nikad neće biti izdajnici, lažovi i lopovi".

- Na nama je da se izborimo za izbore, i da istaknemo na njima najbolje - iz partija, foruma... Ovo je borba za opstanak Crne Gore. Ovo proleće mora biti crnogorsko, mora biti proleće izbora. Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proleće, a mi ti garantujemo - ima nas - poručio je Eraković.

Protest na skupštinskom platou i šetnja prošli su bez  incidenata.

I ovaj protest je ranije danas podržao predsednik Milo Đukanović, ali kao i do sada, ni večeras nije mu prisustvovao.
Organizator tvrdi da je na protestu bilo 20.000 ljudi, a zvaničnih policijskih procena još nema.

 

 


 

 

Ostavite komentar