Vesti > Region

EU će dati Crnoj Gori 30 miliona evra za podršku ENERGETICI

Cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva

Izvor: K1info/Tanjug

02/12/2022 > 21:12

podeli vest:

EU će dati Crnoj Gori 30 miliona evra za podršku ENERGETICI
Foto: Pexels.com


Evropska unija (EU) će u januaru obezbediti Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra za podršku energetici, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa na sastanku sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Popa i Ibrahimović su razgovarali  o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i celokupnom političkom situacijom.

Kako je saopšteno, Popa je još jednom potvrdila da Evropska komisija (EK) obezbeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu evra.

- U okviru tog plana, EU će u januaru naredne godine obezbediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva - navela je  Popa.

Popa i Ibrahimović razgovarali su i o potrebi da počne sa radom funkcionalno “dan-unapred” tržište električne energije, kao i o potrebi uvezivanja sa susednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbednosti snabdevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

- Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izveštaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu - kazala je Popa.

Ona je sa Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i železničkim vezama.

- Dogovorili smo se da nastavimo kontakte između EK i Crne Gore, kako bismo osigurali oprezno korišćenje javnih finansijskih sredstava i puno poštovanje ekoloških i drugih standarda EU - kazala je Popa.

Ona je Ibrahimoviću ponovila i da EU sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme.

- Svi politički akteri traba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog delovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije. Napredak Crne Gore u pristupanju EU zahteva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija - ponovila je Popa, preneli su podgorički mediji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar