Vesti > Region

ZABELELA SE CRNA GORA, ali ne od snega: U LUCI BAR zaplenjeno je 430 kg KOKAINA, vrednosti oko 40 MILIONA evra

Do zaplene je došlo zahvaljujući zajedničkoj akciji albanske i crnogorske policije, pri čemu je uhapšeno 10 albanskih državljana

Izvor: K1info/Tanjug

25/11/2022 > 15:46

podeli vest:

ZABELELA SE CRNA GORA, ali ne od snega: U LUCI BAR zaplenjeno je 430 kg KOKAINA, vrednosti oko 40 MILIONA evra
Foto: Pexels.com


U zajedničkoj akciji crnogorske i albanske policije više osoba je uhapšeno danas, nako zaplene velike količine kokaina u Luci Bar, a na teritoriji Albanije, nadomak Tirane, u toku su pretresi magacina koji je u vlasništvu jednog od uhapšenih.

Kako prenose podgorički mediji, droga je otkrivena još u julu ove godine, pošto je tovar stigao u barku Luku.

Inspektori Sektora za borbu protiv kriminala tada su, u saradnji sa Višim državnim tužilaštvom i kolegama iz Albanije procenili da pošiljku drže pod nadzorom dok naručilac ne dođe po nju, što se dogodilo danas.

U ovoj akciji zaplenjeno je 430 kilograma kokaina, čija je vrednost oko 40 miliona evra, uhapšeno je deset osoba, državljana Albanije.

Iz policije najavljuju da se traži još osumnjičenih za krijumčarenje narkotika u međunarodnom lancu.

- Zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Republike Albanije, realizovana je višemesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva Port u Crnoj Gori, a kodnog naziva Konsistenca u Republici Albaniji. Ova akcija rezultirala je zaplenom oko 430 kilograma opojne droge kokain i lišavanjem slobode deset osoba, državljana Republike Albanije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Foto: Pexels.com

 

Ovom prilikom zaplenjeno je više komada oružja (tri pištolja, tri automatske puške i veća količina municije različitog kalibra), tri vozila i oko 20 hiljada evra.

Naime, 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz luke Buenaventura - Kolumbija, brodom Monte Cervino dopremljen je kontejner u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta. Predmetni tovar je kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Republika Albanija.

- Ova aktivnost je juče, uz aktivno učešće pripadnika crnogorske policije, rezultirala zaplenom 595 džakova organskog đubriva, za koje se osnovano sumnja da se u njima nalazi oko 430 kilograma opojne droge kokain i lišavanjem slobode deset lica na teritoriji Albanije, dok se određeni broj lica još uvek potražuje - zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Dritan Abazović, premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu rekao je da je poslednja zaplena 430 kilograma kokaina konfiskovana na osnovu nalaza i kontrole koji su rađeni u Crnoj Gori, dok je direktor Uprave carina i prihoda bio Rade Milošević.

Crna Gora je, prema njegovom mišljenju na krajnje profesionalan način otkrila to što je albanska policija juče samo pošla na lice mesta, sačekala ljude i odradila hapšenja i konfiskovanje robe.

Smatra, međutim, da nadležni treba da utvde i da daju odgovor kako je taj tovar završio tamo, ko ga je švercovao, ko je pomogao da ga tranzitira u Crnu Goru.

 

 

Ostavite komentar