Vesti > Region

Slovenija bira PREDSEDNIKA - Logar VODI, Pirc Musar na 2. mestu

U Sloveniji su danas održani predsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2022 > 20:31

podeli vest:

Slovenija bira PREDSEDNIKA - Logar VODI, Pirc Musar na 2. mestu
Foto: Tanjug/AP


Kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji sa 33,75 odsto osvojenih glasova, a na drugom mestu je nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar sa osvojenih 27 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati posle skoro 60 odsto prebrojanih glasova.

Ukoliko se situacija ne promeni, Logar, inače bivši ministar spoljnih poslova, i Musar, ići će u drugi krug predsedničkih izbora.

Na trećem mestu je kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Beglez sa osvojenih 15,78 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu prebrojanih 59,25 odsto glasačkih listića, a prenosi slovenačko Delo.

U Sloveniji su danas i održani predsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra.

Slovenački birači su, između sedam kandidata, birali naslednika aktuelnog predsednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

Foto: Tanjug/AP

 

Birališta u Sloveniji zatvorila su se večeras u 19 časova.

Izlaznost do 16 časova je bila 34,8 odsto, što je za oko dva procenta više nego pre pet godina, prenela je agencija STA.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da bi za izbor novog predsednika bio neophodan drugi krug.

Foto: Tanjug/AP

 

Ankete od petka davale su prednost demokratskom poslaniku iz SDS Anžeu Logaru, koji je imao podršku veću od 30 odsto, dok su se nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i Socijaldemokrata (SD) Milan Brglez borili za drugo mesto u drugom krugu.

 

 

 

Ostavite komentar