Vesti > Region

Šmit nameće IZMENE IZBORNOG ZAKONA u BiH i to u izbornoj noći

Nametnute izmene neće uticati na glasove građana, one se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama

Autor: K1info/Tanjug

02/10/2022 > 21:43

podeli vest:

Šmit nameće IZMENE IZBORNOG ZAKONA u BiH i to u izbornoj noći
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic


Koristeći se tzv. bonskim ovlašćenjima visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je večeras odluku o donošenju amandmana na Ustav Federacije BiH, koja na snagu stupa odmah.

Iako je nametanje ove odluke bilo najavljeno za juli ove godine, nakon čega su usledilli višednevni protesti ispred Kancelarije visokog predstavnika u organizaciji bošnjačkih stranaka, Šmit je dao rok od šest sedmica strankama u Federaciji BiH da se dogovore o izmenama Izbornog zakona, što se nije dogodilo.

Foto: Wikipedia.org/European People

 

Šmit tvrdi da nametnuta odluka neće ugroziti izbornu volju građana iskazanu na današnjim Opštim izborima u BiH, ali će onemogućiti blokadu institucija u budućnosti i olakšati formiranje vlasti u Federaciji i rukovodstva u BiH.

Šmitova odluka i amandmani koji su njen sastavni deo objavljeni su odmah u “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine” i na službenim internet stranicama Kancelarije visokog predstavnika.

Ovi amandmani će imati prvenstvo u odnosu na bilo koje nekonzistentne odredbe zakona, propisa i akata.

Kako je saopšteno iz OHR dalji normativni akti nisu potrebni radi osiguranja pravnog dejstva ovih amandmana. Međutim, organi vlasti u Federaciji BiH ostaju u obavezi da usklade takve zakone, propise i akte s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

 Izlaznost na izborima u BiH 50 odsto

Na Opštim izborima u BiH izlaznost iznosi 50 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK).

Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Predsednik CIK Suad Arnautović napomenuo je da nedostaju brojevi sa birackih mesta koja još nisu zatvorena.

On je podsetio da je 2018. godine odziv na izborima u BiH bio 54,02 odsto.

Foto: Tanjug/AP/Armin Durgut

 

U Federaciji BiH na današnjim izborima je glasalo 48 odsto birača, u Republici Srpskoj 53 odsto, a u Distriktu Brcko 44 odsto.

U toku izbornog dana zabeležena su 52 incidenta na biralištima, od toga 26 u FBiH, 21 u RS i pet u Distriktu Brčko.

Bećirović i Komšić vode u Federaciji BiH

Kandidat ujedinjene opozicije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović povećao je svoju prednost nakon 27 odsto prebrojanih glasova na današnjim izborima.

Prema podacima Stranke demokratske akcije (SDA), Bećirović sada ima 51,39 odsto ili 75.295 glasova, Bakir Izetbegović iz SDA 44,65 odsto ili 65.417 glasova, a Mirsad Hadžikadić iz Koalicije Država ima 3,96 ili 5.807 glasova.

Kada je reč o izboru clana Predsedništva iz hrvatskog naroda, prema izvorima SDA-a, vodi Željko Komšić sa 58,9 odsto ili 47.007 glasova, dok Borjana Krišto ima 41,1 odsto ili 32.796 glasova, prenosi RTRS.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar