Vesti > Region

Borozan: Ko god bude hteo da pravi KOALICIJU, biće teško, ali sačekajmo REZULTATE izbora u Hrvatskoj

Svako, ko želi da formira koaliciju - to će biti zaista teško. Idemo prvo da vidimo kakav je zaista rezultat, kazala je Borozan

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

17/04/2024 > 20:19

podeli vest:

Borozan: Ko god bude hteo da pravi KOALICIJU, biće teško, ali sačekajmo REZULTATE izbora u Hrvatskoj
Foto: Instagram Printscreen/biljana.borzan


Biljana Borzan iz SDP-a kaže da je ta stranka, sudeći prema prvim izlaznim anketama, profitirala u odnosu na prošle izbore, ali i u odnosu na ankete koje su se pojavljivale u predizbornoj kampanji.

- Mislim da smo profitirali jer ankete, kada gledamo one koje su bile mesecima pre, davale su nam daleko manji broj mandata. Poslednjih meseci smo zaista upregnuli sve što se dalo upregnuti i dobili smo nešto bolji rezultat nego na prošlim izborima - rekla je.

Bilo bi, kako kaže, "uvek dobro da je malo više i da se lakše može pregovarati za nekakvu većinu".

Što se tiče mandata koje bi osvojile ostale stranke, Borzan kaže da to u ovom trenutku nije zahvalno komentarisati.

- Svako, ko želi da formira koaliciju - to će biti zaista teško. Idemo prvo da vidimo kakav je zaista rezultat - rekla je i dodala:

- Prema onome što smo imali prilike da čujemo ovih dana u medijima - izgleda da HDZ ne želi ni sa kim, a dovoljno sami nemaju. Ko će drugi moći da formira većinu videćemo - rekla je.

Govoreći o mogućoj koaliciji s desnicom, priznala je da će morati da se razgovara sa strankama koje tradicionalno ne pristaju uz SDP.

- U ovom trenutku je to hipotetičko pitanje. Treba videti postoji li uopšte interes s jedne ili druge strane za razgovore. Sigurno je da, ako ne bude bilo nekog dogovora - da idemo u nove izbore. Govorila sam i pre izbora da ćemo biti u dilemi, eventualno razgovarati s nekim strankama koje nisu tradicionalno uz nas - rekla je Borzan.

Finalna anketa: HDZ i partneri dobili 59 mandata, SDP 43

Prema finalnim izlaznim anketama parlamentarnih izbora u Hrvatskoj HDZ i partneri osvojili su 59 mandata, jedan više u odnosu na prvu izlaznu anketu, dok SDP  ima 43 mandata, jedan mandat manje u odnosu na prethodnu anketu.
Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata, Most i partneri 11 mandata, platforma Možemo! i partneri 10 mandata.

Izlazne ankete za Hrvatsku radio i televiziju sprovela je agencija Ipsos na uzorku nešto većem od 20.000 ispitanika u svih 10 izbornih jedinica, dakle u svakoj izbornoj jedinici po 2.000 ispitanika.

Anketa je sprovedena na 400 biračkih mesta, 40 u svakoj izbornoj jedinici u opštinama i gradovima.

 

Ostavite komentar