Vesti > Region

Advokatski tim DODIKA saglasan: TUŽILAŠTVO samo sebe dovelo u neugodnu situaciju! Evo šta može da sledi

Član pravnog tima, hrvatski advokat Ante Nobilo je kazao da se faktički došlo do kraja dokaznog postupka optužbe

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/04/2024 > 18:53

podeli vest:

Advokatski tim DODIKA saglasan: TUŽILAŠTVO samo sebe dovelo u neugodnu situaciju! Evo šta može da sledi
Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja


Advokat Goran Bubić je rekao da ono što odbrana tvrdi od početka je da je ovde reč o jednom simuliranom suđenju u pokušaju da se Dodik eliminiše iz političkog života ne samo na nezakonit, već i neustavan način.

- Predsednik Srpske može da bude smenjen na način na koji je izabran. Ako budu uvažavane činjenica i pravo u ovom postupku može da sledi samo oslobađajuća presuda - poručio je Bubić na konferenciji za novinare.

Član pravnog tima, hrvatski advokat Ante Nobilo je kazao da se faktički došlo do kraja dokaznog postupka optužbe, a nismo čuli ni videli ništa i tako će biti i sledeći put, jer ovde nema krivičnog dela.

- Ovde se radi o politici, čistoj politici i tu se kroz krivični postupak pokušavaju rešiti problemi funkcionisanja BiH na način koji nije primeren, jer se to radi u parlamentu ili na izborima - rekao je Nobilo.

Kada smo već tu, kaže Nobilo, iskreno se nada da će sud dozvoliti da odbrana izvede svoje dokaze.

- Jer kada su u ovaj postupak ugurali čistu politiku u jedan sudski postupak, onda hajde da vidimo koja su ovlašćenja visokog predstavnika, da li je izabran na zakonom propisani način u skladu sa Dejtonom. Dokazaćemo da nije i na neki način će nas naterati da dokažemo da sistem u BiH ne funkcioniše - rekao je Nobilo u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

U svakom slučaju, kaže, Nobilo, ovo što smo do sada videli od tužioca, tome nema mesta u sudnici, pogotovo ne u ovako visokom sudu.

- Mislim i da tužioci to osećaju, da im je neugodno jer u svojim spisima nemaju ništa - jasan je Nobilo.

Advokat Goran Petronijević je saglasan sa kolega je Tužilaštvo BiH je u nelagodnoj situaciji i da je to viljivo.

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

 

- Klasičan primer pritiska na Tužilaštvo i zloupotrebe, udžbenički primer kako se i na koji način zloupotrebljava, odnosno kako ne bi smelo da se zloupotrebljava pravosuđe. Ako je razlog ukloniti političkog protivnika, to se radi na zakoniti način, a to su izbori. Ako shvatite da ne može na izborima - rekao je Petronijević.

On ističe da u ovoj eri neoliberalnog globalizma nažalost ovaj proces protiv Dodika nije usamljen, te da se u SAD u slučaju Donalda Trampa događa ista procedura zlupotrebe i nasilja, te kršenja međunarodnog prava koja, kako kaže, sami izmišljaju.

- To se događa i ovde u ovom, da ga nazovem, sarajevskom procesu. Kod tužioca se nelagoda oseća,. Reklo bi se kod nas 'dala baba dinar da uđe, a dala bi dva da izađe', lično mislim da je Nobilo u pravu da će ovaj drugi deo postupka otvoriti 'pandorinu kutiju' i ticaće se i visokog predstavnika, njegovog izbora i ovlašćenja - rekao je Petronijević.

Petronijević kaže da misli  da je ovo trenutak kada se kreće u nešto što bi trebalo da bude opterećujuće za Tužilaštvo, a da će u drugoj fazi biti otvorena "pandorina kutija".

Ostavite komentar