Vesti > Region

HRVATI OČAJNI, imaju za političare VAŽNU PORUKU! Sve nas je više HRONIČNIH BOLESNIKA, LISTE ČEKANJA su PREDUGAČKE

Kako poboljšati zdravstveni sistem u Hrvatskoj, to je za građane najvažnije

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Mina Duduković

18/03/2024 > 13:47

podeli vest:

HRVATI OČAJNI, imaju za političare VAŽNU PORUKU! Sve nas je više HRONIČNIH BOLESNIKA, LISTE ČEKANJA su PREDUGAČKE
Foto: Unsplash.com


Građani Hrvatske drastično lošije ocenjuju zdravstvo nego pre četiri godine, a velika većina (njih čak 88 odsto) tvrdi da će na njihovu odluku o izboru političke opcije najviše uticati programi koji imaju za cilj poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite.

Konkretno, ocena zdravstvene zaštite, koja je u proseku bila 3,3 pre četiri godine, danas je pala na veoma niskih 2,7.

Istovremeno, samo 13 odsto građana ocenjuje hrvatsko zdravstvo kao vrlo dobro, a gotovo nijedan odličan, dok tek svaki šesti građanin smatra da je zdravstveni sistem usmeren na pacijenta.

Ovo su najvažniji nalazi istraživanja o stanju zdravstva u Hrvatskoj koje je prošlog meseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Građani stoga jasno poručuju da ih je tema zdravlja od vitalnog značaja i da će pred izbore glasati za političare i stranke koje će se baviti zdravstvenim problemima.

Između poslednja dva izborna ciklusa za Hrvatski sabor ukupna godišnja javna izdvajanja za zdravstvo porasla su sa oko 3,5 na više od pet milijardi evra (poređenje 2019. i 2023.).

Iako je ovo značajno povećanje, hrvatsko zdravstvo je još uvek nedovoljno finansirano i značajno zaostaje za prosjekom EU.

Istovremeno, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima gotovo 200.000 osiguranika manje nego prije četiri godine, čime potvrđuje katastrofalna demografska kretanja i opšte starenje stanovništva.

- Očigledno je da su građani razočarani jer ne vide da javni zdravstveni sistem ispunjava svoju osnovnu funkciju, pa pravo na zdravlje postaje nezaobilazno "političko" i političko pitanje. Ukoliko žele da ostvare dobar rezultat, političke elite će u predizbornoj kampanji morati da odgovore kako da preokrenu katastrofalni trend – živimo kraće i sa znatno manjim prosečnim brojem zdravih godina u odnosu na građane Slovenije, Mađarske , Austrija, Poljska i još 15 zemalja Evropske unije.

Foto: Pixabay.com

 

Loši demografski trendovi ugrožavaju opstanak zdravstvenog sistema. Uz to, Hrvati su neslavni rekorderi sa najraširenijom gojaznošću među građanima, a sve više njih je hronično obolelih. 

- Svi se slažu da je vreme za novi društveni ugovor u zdravstvu i to će biti glavna tema ovogodišnjeg HealthComm Foruma - rekla je Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma i izvršna direktorka Val grupe uoči drugog izdanje, koje će se održati 6. i 7. juna ove godine u Zagrebu.

Zdravlje ima najveći uticaj na izbore

Rezultati istraživanja potvrđuju da čak 87 odsto građana među tri najvažnije teme za izbor političkih partija na izborima ističe zdravstvo, što je sedam procentnih poena više nego 2020. godine.

Istovremeno, čak 61 odsto građana smatra da programi unapređenja zdravstvene zaštite snažno utiču na njihovu odluku da glasaju, znatno više nego 2020. godine, kada je tako mislilo 46 odsto građana, pa bi političari u komunikaciji trebalo da se posebno pozabave tim pitanjem.

Kako poboljšati zdravstveni sistem u Hrvatskoj. To je za građane najvažnije.

Foto: Pixabay.com

 

Važnost zdravstvenih tema posebno se ističe u kontekstu sve lošijih zdravstvenih pokazatelja u hrvatskom društvu. Prosečan građanin Hrvatske živi kraće od svojih suseda iz EU, usvojio je nezdrave stilove života i sve više se suočava sa hroničnim bolestima.

Osim što su, ocenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sastavom, građani ističu da su izuzetno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 odsto građana ocenjuje ih visokom ocenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 odsto daje visoku ocenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Pri tome samo 17 posto građana veruje da je zdravstveni sastav fokusiramn na pacijenta i da u je dobrobit pacijenta na prvom mestu.

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala rešiti pitanje lista čekanja, jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i lečenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utiče na njihov odabir političara odnosno stranaka na proleće.

Ostavite komentar