Vesti > Region

ČAK SAMO JEDNA MOŽE BITI KOBNA! Komšije se suočavaju sa NOVOM VRSTOM "TRAVE", mladi na meti PARANOJE i raznih PSIHOZA

Konoplja se ubrizgava hemijskim preparatima, a moguć je i smrtni ishod od jednog džointa

Izvor: K1info/dnevno.hr

Autor: Kristina Jokić

17/03/2024 > 12:01

podeli vest:

ČAK SAMO JEDNA MOŽE BITI KOBNA! Komšije se suočavaju sa NOVOM VRSTOM "TRAVE", mladi na meti PARANOJE i raznih PSIHOZA
Foto: Tanjug/AP


Konzumiranje indijske konoplje više nije bezopasno. Razvija se opasna praksa "obogaćivanja marihuane", industrijske konoplje i sličnih biljaka. Da bi se obezbedio stalan priliv novca, odnosno da se rekreativni korisnici "mekih droga" pretvore u ozbiljne zavisnike, pušačke biljke su počele da se obogaćuju najopasnijom drogom u ovom trenutku na tržištu.

U MUP-u i Institutu za javno zdravlje ističu da ubrizgavanje indijske konoplje raznim hemijskim preparatima pretvara rekreativce u ozbiljne zavisnike koji razvijaju različite oblike psihoza, a moguć je i smrtni ishod pri konzumiranju samo jednog džointa.

U razgovoru sa bivšim konzumentom onoga što se još kolokvijalno naziva laka droga, regionalni mediji su došli do saznanja da pušenje rolne „trave” danas nije isto kao pre nekoliko godina. Ista količina marihuane ili hašiša u rolni cigarete sada je znatno opasnija po zdravlje nego što je bila.

Foto: Screenshot/MUP RS

 

Uzgajivači, preprodavci i dileri konoplje smislili su načine da pojačaju uticaj marihuane i sličnih „pojačavača raspoloženja“. To čine, tvrdi sagovornik, tretiranjem sušene konoplje ili smole raznim hemijskim jedinjenjima koja snažno utiču na receptore u mozgu.

- Dugi niz godina sam bio takozvani rekreativac marihuane, a onda sam počeo da shvatam da je njen uticaj na moje psihičko stanje odjednom postao znatno jači i neželjeniji. Razvio sam ozbiljan anksiozni poremećaj, ušao u depresivna stanja, a kada je problem pregoreo do noktiju, odnosno kada su me tokom konzumacije savladala agresivna stanja, shvatio sam da moram da potražim medicinsku pomoć - svedoči Hinin bivši zavisnik.

Kaže da je vremenom počeo da shvata da mu izleti vikendom u „carstvo dobrog raspoloženja” za koje je karta bila zajednička više nisu dovoljni. Počeo je da razvija jaku zavisnost koju bi smirivao svako veče kada bi seo ispred televizijskog ekrana.

Povećani nivoi neželjenih supstanci

Tek tokom terapije shvatio je da je krivac za njegovo stanje to što dileri već duže vreme prodaju indijsku konoplju obogaćenu hemikalijama i proizvode dobijene od nje.

Davorka Gazdek, koja radi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji, a koja se, između ostalog, bavi i problemima zavisnosti, delimično je za Hinu objasnila o čemu se tačno radi. Ona kaže da se na stručnim skupovima kojima je prisustvovala mnogo pričalo o znatno povećanim količinama tetrahidrokanabinola (THC) u marihuani i hašišu u odnosu na prethodne godine.

Razlog njenog velikog prisustva, otkriva, leži, između ostalog, u laboratorijskom uzgoju konoplje. Kontrolisan rast biljke na ovaj način značajno utiče na nivoe neželjenih materija u njoj.

Foto: Unsplash.com

 

MUP ukazuje na još jednu neželjenu praksu u proizvodnji i prodaji onoga što se kolokvijalno naziva "travom". Otkrivaju da je proizvodnja i prodaja industrijske konoplje, koja po zakonu ponude i tražnje ima nisku cenu, sveprisutnija. Pored niske cene, sadrži i izuzetno nizak nivo THC-a, pa nije od interesa za korisnike lakih droga.

Ali deo proizvođača industrijske konoplje, u saradnji sa tržištem droge, smislio je kako da ovakvu biljku učini privlačnom među zavisnicima. Počeli su da ga obogaćuju sintetičkim kanabinoidima koji imaju psihoaktivno dejstvo slično klasičnom THC-u jer se vezuju i za receptore u centralnom nervnom sistemu.

Glavni problem policije, ali i lekara, jeste to što iz „podrumskih” laboratorija neprestano izlaze nova sintetička jedinjenja, odnosno kanabinoidi, čiji krajnji efekat na zdravlje korisnika nije do kraja razjašnjen. Kako navode u MUP-u, dosadašnji nalazi ukazuju da sintetički kanabinoidi imaju znatno jače i duže psihoaktivno dejstvo na potrošača u odnosu na THC.

Opasnost od "sintetike" je mnogo veća nego od THC-a

Česte su promene u smesama za pušenje, pa je zbog toga rizik od predoziranja sintetičkim kanabinoidima mnogo veći nego kod THC-a koji se nalazi u klasičnoj marihuani ili hašišu.

- U Evropi je zabeležen veći broj intoksikacija, kao i smrtnih slučajeva povezanih sa uzimanjem sintetičkih kanabinoida - saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ostavite komentar