Vesti > Region

PRESEDAN NA IZBORIMA U HRVATSKOJ! Podeljena mišljenja: Glasači prvi PUT GLASAJU tokom RADNOG DANA - u SRED SREDE!

Milanovićeva odluka sve uznenadila

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Mina Duduković

15/03/2024 > 12:40

podeli vest:

PRESEDAN NA IZBORIMA U HRVATSKOJ! Podeljena mišljenja: Glasači prvi PUT GLASAJU tokom RADNOG DANA - u SRED SREDE!
Foto: Freepik.com/shutterstock


Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović doneo je Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, a oni će biti održani u sredu, 17. aprila.

U inostranstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, izboi će biti održani u utorak, 16. i 17. aprila, prema odluci predsednice o raspisivanju izbora za poslanike 11. saziva. 

Odluka stupa na snagu danas, što znači da sutra počinju teći izborni rokovi, uključujući i rok od 14 dana u kojem političke stranke, nezavisne liste i kandidati moraju predati svoje liste Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

DIK tada ima rok od 48 sati da objavi zbirnu listu važećih lista i kandidatura, čime će početi zvanična izborna kampanja. U saopštenju Ureda predsjednice navodi se da je, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, član 5. stav 3., dan izbora neradni dan.

Hrvatski državljani stariji od 18 godina mogu birati i kandidovati se za poslanike.

Foto: Tanjug/Hina/Jana Slivar Dominić

 

Da bi ih eventualno izabrali, imena kandidata moraju biti na listama koje mogu da predlože registrovane političke stranke ili koalicije i birači, a onda je reč o nezavisnim listama, odnosno listama grupe birača.

Takve liste, da bi bile validne, moraju da sakupe najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se takmiče. Političke stranke su u ovom pogledu u prednosti, ne moraju da prikupljaju potpise.

Birači mogu da iskoriste i preferencijalni glas, odnosno da zaokruže ime kandidata koji preferiraju na listi i tako mu omoguće da „preskoči” kandidate koje su predlagači stavili ispred njega.

Milanovićeva odluka usledila je dan nakon raspuštanja 10. saziva parlamenta.

Predsednica je danas donela Odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske, a izbori će se održati na biračkim mestima u Hrvatskoj i u sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u nedelju, 9. juna.

Odluka o raspisivanju izbora za poslanike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. aprila.

Ostavite komentar