Vesti > Region

RASPAO SE VOJNI HELIKOPTER u Crnoj Gori! Nije uspeo ni da POLETI, već napravio HAVARIJU na zemlji - šteta je PAPRENA

Helikopter se pokvario, zbog nepažnje posade, a i zbog predugog stajanja

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

31/01/2024 > 11:23

podeli vest:

RASPAO SE VOJNI HELIKOPTER u Crnoj Gori! Nije uspeo ni da POLETI, već napravio HAVARIJU na zemlji - šteta je PAPRENA
Foto: Youtube PrintScreen/gov.me


Jedan od ukupno tri srednja višenamenska helikoptera tipa Bell-412, kojima raspolažu crnogorske vojne snage, teško je oštećen u incidentu koji se nedavno dogodio na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima.

Izvor koji je želeo da ostane anoniman izjavio je za "Vijesti.me" kako do incidenta nije došlo tokom letačkih operacija ili intenzivne obuke vojnih pilota, već dok je helikopter bio na zemlji.

Objasnio je kako je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora.

Zbog toga je došlo do teške havarije na tzv. turbovratilnim motorima helikoptera i na vrlo kompleksnom transmisijskom sklopu rotora. Prema neslužbenim informacijama portala "Vijesti.me", šteta se kreće u rasponu od pola do skoro milion evra. Drugi izvor upoznat sa događajem rekao im je kako je iznos preliminarne procene štete 700.000 evra. 

- Mislim da se ovde radi o neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letelice ovog tipa, ali će to definitivno utvrditi istraga jer je formirana komisija za procenu štete i utvrđivanje uzroka ovog izvanrednog događaja - naveo je izvor. 

Vijesti.me pišu kako su piloti opteretili motore helikoptera sa 112% snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103%. Prema riječima jednog od izvora, jedan od dva motora je uništen, a pitanje je u kakvom su stanju drugi motor i transmisija. Incident se navodno dogodio još 17. siječnja. 

Ostavite komentar