Vesti > Region

KO TO DIŽE PROSEK CRNOGORCIMA? Povećao se BROJ STANOVNIKA - a jesu li to samo strani turisti rešili da OSTANU?

Broj stanovnika, prema preliminarnim rezultatima popisa, iznosi 633.158

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

26/01/2024 > 10:34

podeli vest:

KO TO DIŽE PROSEK CRNOGORCIMA? Povećao se BROJ STANOVNIKA - a jesu li to samo strani turisti rešili da OSTANU?
Foto: Shutterstock/Freepik


Nakon objavljenih preliminarnih rezultata popisa o broju stanovnika, stanova i domaćinstava u Crnoj Gori, demograf Mileva Brajušković Popović smatra da je porast broja stanovništva zasigurno zabeležen zahvaljujući doseljavanju stranaca.

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, koje je juče saopštila Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) pokazali su povećanje ukupnog broja stanovnika – sa 625.266 koliko ih je bilo na popisu 2011. godine na 633.158.

- Ukupno kretanje stanovništva zavisi od prirodnog i mehaničkog kretanja, a znamo da su Crnu Goru u periodu od prethodnog popisa do danas karakterisale niske i negativne stope prirodnog priraštaja, kao i da su procenjeni podaci o emigraciji iz Crne Gore ukazivali na to da je našu državu u prethodnom periodu karakterisao i negativan migracioni saldo, pa se jasno nameće zaključak da je porast broja stanovništva zabeležen zahvaljujući doseljavanju stranaca u našu državu - kaže Brajušković Popović za portal RTCG.

Kaže da nije iznenađena regionalnim pregledom podataka.

- Severni region je zabeležio smanjenje broja stanovnika, tako da sada na ovom prostoru živi 25,2 odsto stanovništva Crne Gore, što je za 10,3 odsto manje nego na prethodnom popisu, dok su centralni i južni region zabeležili povećanje broja stanovnika, tako da u centralnom regionu živi gotovo polovina stanovništva Crne Gore – 48,9 dosto, a u južnom regionu živi 25,9 odsto - navela je Brajušković Popović.

Podatak da u Crnoj Gori ima 277 naselja sa manje od deset stanovnika upućuje na populaciono usitnjavanje seoskih naselja, na proces, kako kaže, depopulacije i senilizacije ovog tipa naselja, te da su ova naselja u realnom riziku od potpunog demografskog izumiranja.

- Podaci su pokazali i da su opštine Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje zabeležile porast broja stanovnika, dok su sve ostale opštine severnog regiona zabeležile pad broja stanovnika. Najnepovoljnija situacija je u opštini Plužine koja u odnosu na prethodni popis ima 31,2 odsto manje stanovnika, zatim slede opštine Šavnik sa 23,3 odsto manje stanovnika, Mojkovac sa 20,9, Pljevlja sa 20,3 odsto, Kolašin sa 19,3 odsto i Žabljak sa 15,9 odsto manje stanovnika u odnosu na prethodni popis (2011) - kazala je Brajušković Popović.

Foto: Shutterstock/Freepik

 

Povećanje broja stanovnika je očekivano, kaže, zabeleženo u Podgorici za 23.859 stanovnika, što je povećanje u odnosu na prethodni popis za oko 13 odsto.

- Popis je pokazao i slabost centralnog regiona, jer uprkos tome što ovde živi polovina stanovnika Crne Gore, opštine Cetinje i Nikšić je karakterisala depopulacija, odnosno smanjenje broja stanovnika. Izuzev Kotora, sve opštine primorskog regiona su zabeležile povećanje broja stanovnika, pa sada na ovom prostoru živi 163.960 stanovnika, ili 25,9 odsto stanovništva Crne Gore - rekla je Brajušković Popović i dodala:

- Dakle, u primorskom regionu živi više stanovnika nego u severnom regionu, iako primorski region čini svega 11,5 odsto, dok severni nešto preko 50 odsto teritorije naše države.

Prema preliminarnim rezultatima Monstata, najviše stanovnika, više od 50 odsto, je u Podgorici i Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Ostavite komentar