Vesti > Region

ALARMANTNO u Bosni: Proglašena EPIDEMIJA MORBILA, u bolnici NEVAKCINISANA DECA

Zdravstveno stanje trinaestero dece s područja Tuzle i Živinica dodatno je pogoršao veliki kašalj

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Katarina Milanović

21/01/2024 > 12:41

podeli vest:

ALARMANTNO u Bosni: Proglašena EPIDEMIJA MORBILA, u bolnici NEVAKCINISANA DECA
Foto: Shutterstock


Epidemija morbila proglašena je u dva grada na severoistoku Bosne i Hercegovine, zbog čega je trinaestero mlađe dece hospitalizovano sa težim zdravstvenim problemima, kao posledica nevakcinisanja dece protiv ove zarazne bolesti.

 Zajedno s morbilama zdravstveno stanje trinaestero dece s područja Tuzle i Živinica dodatno je pogoršao veliki kašalj, zbog čega su vlasti donele odluku o otvaranju posebnog Infektivnog odeljenja pri Klinici za dečje bolesti u Tuzli. 

- Imamo hospitalizovano 13 pacijenata, reč je o nevakcinisanoj deci s teškim kliničkim slikama - rekla je za lokalne medije načelnica Klinike za dečje bolesti dr. Lejla Osmančević. 

"Broj će biti znatno veći"

Pojasnila je kako kod te dece veliki kašalj može ostaviti posledice na disajne puteve, što uključuje hroničnu alergijsku astmu, bronhitis i laringitis. 

- Nažalost, taj broj raste i on će u danima vikenda biti znatno veći - dodala je dr. Osmančević. 

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović rekao je kako ga nije iznenadila pojava morbila s obzirom na prilično nisku vakcinisanost MMR vakcine (protiv morbila, zauški i rubeole) kod dece. Pojasnio je da više od trećine dece nije vakcinisano tom vakcinom. 

- Mi imamo skupinu roditelja koji smatraju da nije potrebno njihovu decu vakcinisati jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešno stajalište - kazao je epidemiolog Topalović. 

Ostavite komentar