Vesti > Region

UPUĆEN APEL RODITELJIMA I NASTAVNICIMA: Posle UBISTVA MALE VANJE đaci STRAHUJU, ne osećaju se BEZBEDNO u školi

Iako su petorica u pritvoru, učenici vuku traume i boje za svoju bezbednost

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

08/12/2023 > 17:00

podeli vest:

UPUĆEN APEL RODITELJIMA I NASTAVNICIMA: Posle UBISTVA MALE VANJE đaci STRAHUJU, ne osećaju se BEZBEDNO u školi
Foto: Shutterstock/MUP Severne Makedonije


Unija srednjoškolaca u Severnoj Makedoniji skrenula je pažnju i upozorila sve da se učenici svih uzrasta ne osećaju sigurno, kao i da smatraju da im je bezbednost ugrožena. Pored toga što je pet osumnjičenih za učešće u ubistvu male Vanje Gorčevske u pritvoru, đaci su uplašeni.

Oni apeluju na škole da obrate pažnju na mentalno zdravlje svih mladih, posebno onih pogođenih brutalnim ubistvom 14-godišnje Vanje.

- Pored medijske krize, shvatili smo da je ne samo omladina, već i većina građana u nedoumici kako da ispolje svoj bes i da se efikasno ponašaju u praksi. Evidentno je da postoji snažan revolt i da je on široko prisutan, ali se i dalje ne nazire pozitivna promena u stvarnosti kao odgovor - navedeno je u saopštenju Unije.

Foto: Facebook printscreen/Pixabay

 

Kako su istakli, nisu samo mladi, već su i psiholozi i edukatori poslali brojne poruke za očuvanje mentalnog zdravlja od kolektivne traume i straha koji vladaju u čitavom makedonskom društvu.

U međuvremenu se nastavlja istraga o otmici i ubistvu 14-godišnje Vanje Gorčevske, kao i 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa. Petorica je u pritvoru, među kojima je i Vanjin otac zbog sumnje da je odavao informacije o devojčicinom kretanju, dok je na slobodi advokat Vasko Stojkov, koji je Palevskog odvezao iz Skoplja za Beograd.

Za njega je tužilaštvo ocenilo da u ovom trenutku nema zakonskih osnova za zadržavanje ili druge mere bezbednosti, ali se istražne radnje nastavljaju.

 

Ostavite komentar