Vesti > Region

Sumnjam da je KIDNAPOVANA: Treći dan POTRAGE ZA VANJOM (14), na ovom mestu je NESTAO SIGNAL sa njenog telefona

Policija je objavila njenu fotografiju i opis i istražuje sve moguće motive i razloge njenog nestanka

Izvor: K1info/blic.rs

29/11/2023 > 15:31

podeli vest:

Sumnjam da je KIDNAPOVANA: Treći dan POTRAGE ZA VANJOM (14), na ovom mestu je NESTAO SIGNAL sa njenog telefona
Foto: printscreen Facebook/Zorica Gjorcevska


Potraga za 14-godišnjom Vanjom Đorđevskom iz Skoplja, koja je nestala 27. oktobra na putu do škole, još traje, a javnost Severne Makedonije veoma je uznemirena ovim događajem, s obzirom da se radi o nestalom detetu u jednom od najprometnijih delova prestonice.

Policija je objavila njenu fotografiju i opis i istražuje sve moguće motive i razloge njenog nestanka. Devojčica je, kako je ranije navedeno, visoka 175 cm, teška 58 kg, ima tamnosmeđu kosu, smeđe oči, nosi protezu, ima mladež na desnoj strani lica, a na sebi je nosila plavi džemper, kratku crnu jaknu, crne farmerke sa bočnim džepovima i bele “najki” patike sa braon prugama na đonu.

Fotografije devojčice lepljene su u centru Skoplja u nadi da će se neko od prolaznika setiti neke informacije, piše lokalni portal Telma.com.mk. Poslednji signal sa njenog telefona bio je na Bulevaru Partizanske odeje, preko puta Univerzalske sale.

Vanja je u ponedeljak krenula u školu u 7.20 i već u 7.35 nije bila dostupna.

Prema rečima majke Zorica, devojčica je bila dobro raspoložena pre odlaska i nije se žalila na probleme. Zorica je rekla da Vanja nije imala problema sa maltretiranjem, da porodični odnosi nisu narušeni i da nemaju neprijatelja. Majka je izrazila zahvalnost za rad policije koja je formirala specijalni tim i čini sve da pronađe Vanju.

“Sumnjam da je kidnapovana”

Vanjina majka je na Fejsbuku navela da je njena ćerka u 7.20 ujutro krenula u školu i da joj se otad izgubio svaki trag.

Poslednji put je viđena u Debar Malu na putu za ”Pestaloci”. Ako imate bilo kakvu informaciju, pozovite 075 400 816, napisala je zabrinuta žena.

- Sumnjam da je kidnapovana. Vanja je nasmejana izašla iz kuće, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Moja drugarica mi je napisala da nije došla na čas, u stalnoj smo komunikaciji sa njom i javim joj ako je Vanja bolesna i ne može da dođe u školu. Vanja ima 14 godina i ide u deveti razred. Ne izlazi mnogo, ima nekoliko prijatelja i uglavnom je kod kuće. Proverili smo sve njene naloge na društvenim mrežama, imam sve njene lozinke i nema ničeg sumnjivog. Vanja nije takva devojka i nema mnogo postova. Zaista sumnjam da je kidnapovana, daj Bože da grešim. Da znam da je pobegla i da imam problema sa njom, sigurno ne bih dizala toliku paniku. Proveravaju se i kamere, sve se dešavalo na putu od kuće do škole, ovde negde kod Partizanske se vidi da je skrenula sa uobičajenog puta do škole, a njen mobilni signal nestaje kod Ruzveltove, kod fiskulturne sale – rekla je majka za Mms.mk.

Policija je portalu potvrdila da je Vanjin nestanak prijavljen 27. novembra u 8.35 sati i da preduzimaju mere za pronalazak devojčice.

- U cilju rešavanja slučaja i pronalaženja lica odmah po prijemu prijave, uključeni su puni kapaciteti SVR Skoplje na najvišem nivou, obavljen je niz razgovora sa bliskim osobama maloletnika, pregledane kamere itd. Istraga se intenzivno nastavlja - saopštio je MUP.

Javnost na nogama

Kako piše “Dojče vele”(DW), severnomakedonska javnost je na nogama zbog Vanjinog nestanka, nekoliko dana pre pokretanja sistema ranog upozoravanja na nestalu decu "Pronađi me".

Potraga traje od ponedeljka a u nju su uključeni policija, porodica, ali i brojni građani i drugovi iz razreda koji dele objave na društvenim mrežama, lepe postere sa njenom fotografijom i traže bilo kakve informacije o tome gde je devojčica nestala.

Građani Severne Makedonije će od decembra imati na raspolaganju sistem ranog upozoravanja na nestalu decu nazvan “Pronađi me” (najdime.org.mk), gde mogu da podnesu prijavu i pomognu u pronalaženju nestalih lica, ali pod uslovom da je već alarmirana i policija.

Vlasti se nadaju da će sa tom platformom uspešnije tragati za nestalim osobama deljenjem relevantnih informacija. Stranica u slučaju nestanka Vanje je već postavljena.

Takvih sistema ima u Evropi i SAD, a već i u regionu. U Srbiji je od kraja oktobra počeo da funkcioniše sistem “Pronađi me”, po ugledu na takozvani “Amber Alert”, koji hitno obaveštava javnost kada dete nestane, navodi DW.

Kada neko prijavi nestanak, MUP reaguje odmah i ne čeka da prođe 24 sata ili 48 sati od prijave. Zatim, u zavisnosti od dostupnih informacija o razlozima nestanka, vrši se lokalno ili centralno saopštenje, a po potrebi i međunarodno saopštenje.

Ostavite komentar