Vesti > Region

VLADIKA METODIJE o popisu stanovništva u Crnoj Gori: NAŠI PRECI SU SE PISALI KAO SRBI

Vladika Eparhije budimljansko-nikšićke Metođije pozvao je vernike da ne napuštaju put svojih predaka

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2023 > 13:04

podeli vest:

VLADIKA METODIJE o popisu stanovništva u Crnoj Gori: NAŠI PRECI SU SE PISALI KAO SRBI
Foto: Youtube PrintScreen/Телевизија Храм


Vladika Eparhije budimljansko-nikšićke Metođije pozvao je vernike da ne napuštaju put svojih predaka koji su se, kako je naveo, pisali kao Srbi.

U jučerašnjoj besedi u manastiru Voljavac kod Bijelog Polja, vladika Metodije je povodom predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori poručio da on ne ohrabruje ljude da se pišu kao Srbi, jer se to, kako kaže, podrazumeva.

- Najvažnije je da smo se mi danas oko Hristosa ovde okupili, da idemo putem naših predaka, a onda znamo ostalu istinu koja uz to ide - naveo je Vladika.

Poručio je da on ohrabruje ljude da nastave zajedno "putem Hristovim, putem Jevanđelja...".

Foto: Youtube PrintScreen/Телевизија Храм

 

Neki su, kazao je, kritikovali patrijarha srpskog Porfirija koji ohrabruje da se pišu kao Srbi, a on im lično poručuje:

- Pored toliko decenija pritisaka, zastrašivanja, diskriminacije onih koji su se tako osećali i pisali i nisu odustajali od tog svog puta, to nikome izgleda nije bio toliki problem koliko je problem da se pojavi jedan glas koji će da ohrabri sve te progonjene, potlačene, marginalizovane i diskriminisane ljude u zemaljskom smislu, što se pojavio da ih ohrabri i podrži. Podržavam i ja, ali tu se ne zaustavljamo jer tu nije kraj.

 Idemo, naveo je vladika Metodije, da postanemo ono što su naši preci, koji su se pisali kao Srbi. 

- Na širem planu, ne smemo se odvajati od naše zajednice, jer ćemo time postati lak plen i nećemo moći svojom snagom da opstanemo na putu, na kojem su opstajali i išli svi naši preci - poručio je vladika Metodije, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Ostavite komentar