Vesti > Region

Dodik JASAN: Ako Šmit NAMETNE Zakon o državnoj imovini PROGLASIĆEMO SAMOSTALNOST

Dodik je ponovio ranije danas jasan stav, da Srpska odbacuje svaku vrstu delovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 21:02

podeli vest:

Dodik JASAN: Ako Šmit NAMETNE Zakon o državnoj imovini PROGLASIĆEMO SAMOSTALNOST
Foto: Tanjug/AP


 Ako Kristijan Šmit nametne Zakon o državnoj imovini, istog trenutka ćemo proglasiti samostalnost, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik novinarima u Banjaluci.

- Trebalo je mi da izaberemo visokog predstavnika, a da ga relevantnom rezolucijom potvrdi Savet bezbednosti. Ni jedne, ni druge te stvari nema. Kada kažete da to nije u redu po Dejtonu, oni odgovaraju da podržavaju Šmita. Naravno da podržavate, ali on ovde nema ovlašćenja, kakva je ovo demokratija - upitao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je upitao kakva je to Evropska unija u kojoj se na taj način može odlučivati.

Na pitanje, šta je Dodiku strateški cilj o odluci Šmita koji dolazi ovde neovlašćeno, poručio je da on nije imenovan.

- Povucite ga u Nemačku, ali treba mu dati 24.000 evra plate koju ima. Nama je najvažnije pitanje imovina, a oni su doveli Šmita da bi jednog dana osvanula njegova navodna odluka o Zakonu o imovini na nivou BiH. Ako do toga dođe, istog trenutka smo doneli odluku o samostalnosti - istakao je Dodik.

Dodik je ranije danas razgovarao u Banjaluci sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, kome je ponovio jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu delovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika.

Dodik je ponovio da Savet bezbednosti UN nije potvrdio Šmita za visokog predstavnika kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da on, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH.
 

Ostavite komentar