Vesti > Region

Biće njima KUKUNKA: Po CRNOGORSKOM PRIMORJU nekažnjeno ŠETAJU i KROKODILE

Kajman, vrsta krokodila, kada odraste može dostići veličinu i do dva metra, a i kao mladunče se smatra izuzetno opasnom divljom životinjom

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 18:39

podeli vest:

Biće njima KUKUNKA: Po CRNOGORSKOM PRIMORJU nekažnjeno ŠETAJU i KROKODILE
Foto: Pixabay.com


Izgleda da pesmica "Bila Mama Kukunka, Bio Tata Taranta" sada može da bude i hit leta u Crnoj Gori - eto, potražite i na internetu, da vidite kakve muke su imali mama i tata sa krokodilom, jer vas takve - ali prave muke, mogu dočekati u ovoj malenoj primorskoj državi! Samo zamenite stihove u kojima se pominje reka Nil sa Jadranskim morem i dobićete priču za rubriku verovali ili ne...

Naime, inspektor Uprave za inspekcijske poslove pustio je nelegitimisanu osobu u Baru da se udalji sa kajmanom - vrstom krokodila koji može da poraste i do dva metra. To je zaključeno iz odgovora Uprave za inspekcijske poslove CZIP-u, na jednu od pet upućenih inicijativa kako bi se procesuirale osobe koje po crnogorskom primorju šetaju sa divljim životinjama.

- Uprava za inspekcijske poslove tokom leta nije reagovala na pet podnesenih inicijativa kako bi bile procesuirane osobe koje su čitavo leto pružali usluge fotografisanja sa majmunima, zmijama, raznim tropskim gmizavcima, sovama kukuvijama i brojnim egzotičnim papagajima - tvrde u CZIP-u.

U odgovoru koji su dobili od Uprave, tvrde da se konstatuje puštanje nelegitimisane osobe, te samim tim i nedostatak poziva službenika Uprave policije da se osoba propisno legitimiše kako bi kasnije bila procisuirana.

Foto: Pixabay.com

 

 

- Inspektor takođe NN lice, koje se najverovatnije predstavilo pod lažnim imenom i prezimenom nonšalantno pušta da se udalji sa ni manje ni više nego krokodilom - tvrde u CZIP-u.

Navode i da je u zapisniku konstatovano da NN lice nije imalo dozvolu za krokodila.

- Postavlja se sasvim opravdano pitanje, da li iko pri čistoj svesti i pameti može da dozvoli da se životinja, koja predstavlja opasnost po javnost, vrati nazad osobi koja sve i da ima dozvolu za držanje, a istu je zapisnički konstatovano da ne poseduje, ne može da šeta tigra, lava, nilskog konja i krokodila, pa ni slatku malu sovu ulicama jer su to divlje životinje - navode iz CZIP-a.

Objašnjavaju da dozvole za držanje životinja sadrže strogo propisane uslove držanja "među kojima zasigurno nećete pročitati obavezno šetanje gradom i izlaganje slučajnim prolaznicima za potrebe fotografisanja i dobre sezonske zarade".

Kajman kojeg je, kako tvrde, inspektor pustio da nestane među barskim ulicama, kada odraste može dostići veličinu i do dva metra, a čak i kao mladunče se smatra izuzetno opasnom divljom životinjom.

- Zašto nakon bezbroj pokušaja da uspostavimo komunikaciju i organizujemo zajedničku akciju na relaciji Ministarstvo ekologije, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava policije, Uprava carina, objašnjavajući proceduru zaplene ovih životinja sa CITES liste i sa spiska zakonom zaštićenih vrsta države Crne Gore, nama nije jasno. Valjda zato što ne postoji volja da se ovaj problem rešava jer je on verovali ili ne toliko jednostavan da bi ga rešila i deca u osnovnoj školi da im izložimo problem - navode, između ostalog, iz CZIP-a.
 

Ostavite komentar