Vesti > Region

NOVO NEVREME u Sloveniji, Evropa POČELA da šalje humanitarnu POMOĆ

Prema radarskim snimcima, dolazi nova oluja iz pravca Bovšeka, koja se kreće ka jugoistoku

Izvor: K1info/Tanjug

06/08/2023 > 18:44

podeli vest:

NOVO NEVREME u Sloveniji, Evropa POČELA da šalje humanitarnu POMOĆ
Foto: Tanjug/AP


Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, kreće se prema jugoistoku te zemlje a trenutno je iznad Ljubljanskog barja, južno od glavnog grada.

Nevreme prate jači pljuskovi, mogući su jači udari vetra i grada, objavila je slovenačka agencija za životnu sredinu ARSO.

"Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja sa jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vetra i grad idu prema jugoistoku", piše ARSO.

Iz Saobraćajno-informativnog centra za državne puteve naveli su da se zbog jakog nevremena i grada vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica-Vrhnika.

Prema radarskim snimcima, dolazi nova oluja iz pravca Bovšeka, koja se kreće ka jugoistoku. Grad je pao u mestu Cerkno.

Foto: Tanjug/AP

 
Voda, hrana, dobrovoljci

Pojedine evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji, posle poplava koje su pogodile tu zemlju. Iz Poljske i Mađarske danas su krenuli kamioni sa hranom i drugom vrstom humanitarne pomoći, prenela je STA.

"Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju poljskog Crvenog krsta krenuli su ujutru iz Poljske", saopštila je Ambasada Poljske u Ljubljani na platformi X, donedavno poznatoj kao Tviter.

Kako se dodaje, dobrovoljci iz Poljske već su pomogli na terenu.

Slovenački Crveni krst je proteklih dana od hrvatskog Crvenog krsta dobio i dva kamiona natovarena pijaćom vodom, koja je distribuirana širom zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska Sloveniji poslati helikopter koji će im pomoći u prevozu stvari, ali i druga materijalna sredstva i mehanizaciju, prenela je Hina.

- U razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golubom iskazao sam spremnost da pomognemo Sloveniji - rekao je hrvatski premijer.

Crveni krst Slovenije je naveo da razgovara i sa drugim nacionalnim udruženjima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u vezi sa isporukom neophodne pomoći.

Austrijska humanitarna organizacija "Karitas" ponudila je finansijsku pomoć, a "Karitas" Slovenije sledeće nedelje očekuje pomoć i od drugih članica mreže Karitas Evrope.

Finansijsku pomoć do sada je pružio jedan broj Slovenaca iz inostranstva, a sredstva prikuplja i slovenačka dijaspora u Kanadi i Finskoj.

- Iskreno smo srećni zbog solidarnosti koja dolazi iz inostranstva. Podrška mreže Karitas i Slovenaca širom sveta je neprocenjiva u ovim teškim vremenima - rekli su iz Karitasa Slovenije za STA.

Foto: Tanjug/AP

 

Pokrenut Mehanizam civilne zaštite

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič saopštio je danas da je EU je na zahtev Slovenije pokrenula Mehanizam civilne zaštite, zbog poplava koje su pogodile tu zemlju.

Lenarčič je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter naveo da su Sloveniji potrebni teška mehanizacija sa operaterima i montažni privremeni mostovi.

"Lista potreba koju je Slovenija sastavila već je poslata zemljama članicama EU", napisao je Lenarčič.

Ostavite komentar