Vesti > Region

Bosanski ministar tražio da KAZNE POLICAJCA koji je VELIČAO OLUJU: Pokrenut postupak

Sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine, proterano je više od 220.000 Srba, a ubijeno i nestalo skoro dve hiljade

Izvor: K1info/Tanjug

02/08/2023 > 09:55

podeli vest:

Bosanski ministar tražio da KAZNE POLICAJCA koji je VELIČAO OLUJU: Pokrenut postupak
Foto: Tanjug


Ministar sigurnosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić zatražio je pokretanje postupka protiv službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tela zbog veličanja vojno-policijske akcije Oluja na društvenoj mreži Facebook, uz ustaški pozdrav "za dom spremni" i upozorio da onom ko veliča ovu zločinačku akciju nije mesto u policijskih agencijama BiH.

Kako prenosi RTRS iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela je potvrđeno da je protiv ovog pripadnika policije pokrenut interni postupak i da se provodi unutrašnja istraga.

Dok se Republika Srpska i Srbija pripremaju da zajedniči, dostojanstveno obeleže sećanje na veliki pogrom 1995. godine, u kojem je, sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine, proterano više od 220.000 Srba, a ubijeno i nestalo skoro dve hiljade, neki u BiH bi da slave "Oluju".

Još poraznija činjenica je da je reč o policijskom službeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH koji se nije libio da na društvenim mrežama podeli slike veličanja ove zločinačke akcije, uz ustaški pozdrav.

- Očekujem od nadležnih institucija i od njegovih rukovodilaca da pokrenu postupak u skladu sa zakonom, ono što mogu da kažem da ćemo insistirati da se postupak sprovede i da se utvrdi odgovornost, te da se neko ko radi tako nešto adekvatno i sankcioniše, takvim ljudima definitivno nije mesto u policijskim agencijama - poručio je ministar Nešić.

Veličanje "Oluje" predstavlja veličanje etničkog čišćenja i proterivanja celokupnog srpskog stanovništva sa područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, ali i direktna uvreda i ponižavanje poginulih i nestalih Srba, upozoravaju iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Pozivaju sve nadležne institucije da zaustave i sankcionišu provokativno i uvredljivo ponašanje usmereno protiv srpskog naroda i srpskih žrtava.

- Ako se zna da je isto lice veličajući 'Oluju' koristilo i ustaški pozdrav 'za dom spremni', pozdrav koji prezire čitav civiliozvan svet, onda je to jasna poruka Srbima da i danas postoje oni koji im žele i misle isto što i hrvatska Vojska u avgustu 1995. godine - istakao je Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Podseća se da su pripadnici srpskog naroda koji rade u policijskim agencijama na nivou BiH kažnjavani su zbog 9. januara i veličanja Dejtonom utemeljene Republike Srpske.

Ostavite komentar