Vesti > Region

KONSTITUISANA Skupština Crne Gore: MILATOVIĆ u ponedeljak započinje KONSULTACIJE O MANDATARU

Danas će stići pozivno pismo svim političkim subjektima i na taj način počinjem ovu formalnost, poručio je Milatović

Izvor: K1info/Tanjug

27/07/2023 > 16:44

podeli vest:

KONSTITUISANA Skupština Crne Gore: MILATOVIĆ u ponedeljak započinje KONSULTACIJE O MANDATARU
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg


Predsednik Crne Gore Jakov Milatović u ponedeljak će započeti konsultacije sa predstavnicima svih političkih partija o izboru mandatara za sastav nove vlade.

Milatović je novinarima, nakon konstitutivne sednice Skupštine, rekao da će konsultacije početi u rezidenciji na Cetinju, prenosi agencija Mina.

- Danas će stići pozivno pismo svim političkim subjektima i na taj način počinjem ovu formalnost - rekao je Milatović.

On je podsetio da od današnjeg konstituisanja parlamenta ima 30 dana rok da obavi konsultacije, i dodao da veruje da će to uraditi ranije.

Danas je usvajanjem izveštaja Državne izborne komisije o rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna i potvrđivanjem poslaničkih mandata u Podgorici konstituisana Skupština Crne Gore.

Zasedanje je počelo tačno u podne intoniranjem himne "Oj svijetla majska zoro", a na dnevnom redubio je i izbor predsednika parlamenta. Kako je saopštio predsedavajući, najstariji poslanik Milan Lekić iz koalicije ZBCG, budući da nije stigao nijedan predlog za predsednika Skupštine proglašena je pauza u radu do daljnjeg.

U novom sazivu Skupštine potvrđeni su mandati sa liste PES-a koja ima 24 poslanika, koalicije Zajedno, okupljene oko Demokratske partije socijalista, 21 i koalicije ZBCG 13 poslanika. Lista Hrabro se broji (Demokrate i Ura) imaju 11, a Bošnjačka stranka šest poslanika.

Po dva poslanika imaju koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa. Skupština Crne Gore ima 81 poslanika. Sednici je prisustvovao predsednik Crne Gore Jakov Milatović i predstavnici pravosuđa.

Ostavite komentar