Vesti > Region

Tajani: Potrebno je PODRŽATI članstvo Zapadnog Balkana u EU

Za Italiju važno da se zaustavi priliv ilegalnih migranata preko mediteranske i zapadnobalkanske rute, podvukao je Tajani

Izvor: K1info/Tanjug

08/07/2023 > 20:01

podeli vest:

Tajani: Potrebno je PODRŽATI članstvo Zapadnog Balkana u EU
Foto: Tanjug/Hina/MARIO STRMOTIĆ/ bg


Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani izjavio je u Dubrovniku da je Zapadni Balkan prioritet za italijansku vladu, naglašavajući da je potrebno podržati punopravno članstvo i Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Tajani je na međunarodnom Dubrovnik forumu 2023. apelovao na zajednički rad na suzbijanju krijumčara migranata, napominjući da je za Italiju važno da se zaustavi priliv ilegalnih migranata preko mediteranske i zapadnobalkanske rute, prenela je HRT.

 

Tajani je ukazao da je u vezi sa time potrebna zajednička akcija jer to ne mogu učiniti ni Italija, ni Hrvatska samostalno, kao ni druge zemlje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je na forumu da EU nije vojni savez, ali da nije ni nevladina organizacija koja samo propoveda dobro ponašanje i vladavinu prava.

Borelj je naglasio da EU mora da pokaže Rusiji da može da deluje i preduzima mere protiv Rusije, između ostalog, i uvođenjem sankcija prema Moskvi i isporukom oružja Ukrajini. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na forumu da je Hrvatska godinama govorila partnerima u EU da Unija nije dovoljno uključena u region, što bi mogli da iskoriste drugi akteri, a da se situacija po tom pitanju promenila 2018. godine kada je Bugarska predsedavala EU.

Plenković je istakao da ilegalne migracije predstavljaju jedno od osnovnih pitanja koja uzrokuju uzdržanost nekih zemalja prema proširenju.

Plenković je naglasio da je grčki premijer Kirijakos Micotakis učinio puno na zaštiti grčke i ujedno spoljašnje granice EU.

Hrvatski premijer najavio je da će Hrvatska pružiti pomoć Ukrajini u procesu deminiranja, kao i u pozivanju na odgovornost za ratne zločine.   




 

Ostavite komentar