Vesti > Region

Hrvatski PENZIONERI traže subvencije PO UZORU na Srbiju i Sloveniju: Dajte nam VAUČERE za odmor, poručuju

Dve trećine penzionera u Hrvatskoj ne može, kako se ističe, sebi da priušti odlazak na more, ili u banju ako ne bude subvencija

Izvor: K1info/Tanjug

05/07/2023 > 18:12

podeli vest:

Hrvatski PENZIONERI traže subvencije PO UZORU na Srbiju i Sloveniju: Dajte nam VAUČERE za odmor, poručuju
Foto: Unsplach.com


Predstavnici platforme "Penzioneri zajedno" uputili su zahtev hrvatskoj vladi da razmotri isplatu regresa kao u Sloveniji ili podelu vaučera kao u Srbiji, kako bi finansirala letovanje penzionerima na jadranskoj obali, uz obrazloženje da je to samo prelazno rešenje do ispunjenja njihovog zahteva o minimalnim penzijama od 615 evra i proseku od 900 do 1.000 evra.

Prema pisanju portala Poslovni.hr to je drugi zahtev upućen posle zahteva o podizanju najniže penzije za osobe od 65 godina sa 41 godinom staža na 615 evra i prosečne penzije na 900 do 1.000 evra.

Oni su ranije zatražili i smenu direktora HZMO-a Ivana Serdara zbog reklamne kampanje u kojoj penzionerka tvrdi kako može da ode na more. 

- Isplata regresa penzionerima ili podela vaučera jedini je način da bi penzioneri mogli da odu na more ili u banju, posebno onih dve trećine od 1,2 miliona čije su penzije ispod ili neznatno iznad linije siromaštva - poručuju iz platforme "Penzioneri zajedno". 

Kako podseća hrvatski portal, u Sloveniji su protekle nedelje podeljeni godišnji dodaci uz napomenu da je u Srbiji nedavno pokrenut treći krug podele vaučera za subvencionisani odmor.

Takođe, navode, na dodatak u Sloveniji imaju pravo svi sa slovenačkim penzijama, makar živeli i u inostranstvu, dok je u Srbiji mogućnost odlaska u banju na državni račun iskoristilo 300.000 penzionera.

"Ne treba posebno naglašavati koliko je za turistički sektor, a time i za punjenje budžeta, važno popunjavanje kapaciteta van turističke sezone koja poslednjih desetak godina ima poboljšanu ponudu i traje sve duže. Podelom vaučera ili regresa domaćim penzionerima bi se uz privlačenje drugih vansezonskih gostiju moglo postići da Hrvatska kao turistička destinacija funkcioniše 365 dana u godini", poručili su iz platforme, dodajući da očekuju od vlade da njihov predlog ozbiljno razmotri.

 

Ostavite komentar