Vesti > Region

Osuđen KRALJ KRIPTOVALUTA: Do Kvon dobio 4 MESECA ZATVORA u Crnoj Gori, NEGIRAO da je FINANSIRAO kampanju

On je uhapšen 23. marta na podgoričkom aerodromu kada je prilikom pasoške kontrole upotrebio falsifikovani pasoš Kostarike

Izvor: K1info/Tanjug

19/06/2023 > 14:45

podeli vest:

Osuđen KRALJ KRIPTOVALUTA: Do Kvon dobio 4 MESECA ZATVORA u Crnoj Gori, NEGIRAO da je FINANSIRAO kampanju
Foto: Printscreen/YouTube/ Coinage


Državljani Južne Koreje Kvon Do Hjeong i Hond Čan Jun osuđeni su danas u Podgorici na po četiri meseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava.

Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Graničnom policajcu koji je proveravao dokumenta upalila se aplikacija “Find” sa upozorenjem - “uhapsiti”.

Njih dvojica su prvobitno negirali da su dokumenta lažna, a zatim su prošle nedelje objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u SIngapuru.

U obrazloženju zahteva za hapšenje pisalo je i da ga potražuje kancelarija Interpola u Seulu zbog višemilionske prevare. Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao pasoš Kostarike, odmah nakon toga kontaktirali su kolege iz Interpola u San Hoseu.

Kvon negirao da je finansirao kampanju u Crnoj Gori 

Kvon je negirao na saslušanju kod tužioca sve u vezi sa navodnim finansiranjem kampanje u Crnoj Gori, rekao je danas jedan od njegovih branilaca Goran Rodić, ali je detaljno govorio o pismu predsedniku vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću.  

- Ono što sam mogao da saopštim, a to sam precizno i rekao. U odnosu na sve spekulacije u medijima koje su se pojavljivale u periodu od 5. juna do tog dana (16. jun), a u vezi sa pre svega eventualnim finansiranjem da li Kvona ili bilo koga drugog za političke kampanje to sam rekao, jer znam da je to od najvećeg interesovanja. Po tom pitanju je on negirao sve, a izjašnjavao se detaljno tužiocu o pismu, sadržaju pisma, ko je pisao pismo, kako je nastalo i o svemu tome je detaljno upoznao tužioca - rekao je Rodić, odgovarajući na pitanje podgoričkih Vijesti, da li je tužilac Do Kvona pitao da li je on pisao pismo Abazoviću.

Advokat je objasnio da su pre saslušanja Do Kvona i Hond Čan Juna u Istražnom zatvoru obavezani da ne dele u javnost sadržaj saslušanja.

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Proverama je utvrđeno da su i belgijske isprave koje je posedovao Kvon falsifikovane.

Iako je za njima raspisana poternica zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara, oni nisu saslušani po tom osnovu, prenose podgoričke Vijesti.

Njima je na zahtev Južne Koreje određen ekstradicioni pritvor.

Ostavite komentar