Vesti > Politika

Posle 12 sati rasprave, Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije

Posle višesatne rasprave za izbor Orlića za predsednika parlamenta glasalo 154 poslanika Skupštine Srbije

Autor: Tanjug

02/08/2022 > 21:59

podeli vest:

Posle 12 sati rasprave, Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izabran je za predsednika Narodne skupštine Srbije. Za njega je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Izbor Orlića za novog predsednika propratio je višeminutni aplauz u skupštinskoj sali, a predsedavajući Vladeta Janković čestitao mu je na izboru, poželeo uspeh u radu i predao predsedavanje.

Poslanici SNS i koalicije koja je učestvovala zajedno sa najvećom parlamentarnom strankom na izborima 3. aprila glasali su za Orlića na čelu parlamenta, kao i oni iz poslaničkog kluba SPS - Ivica Dačić, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda, Jedinstvene Srbije, SDPS.

Orlića nisu podržale poslaničke grupe Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, Srpski pokret Dveri - Patriotski blok, Zeleno - Levi klub - Ne davimo Beograd - Moramo, Moramo - Zajedno, Demokratska stranka, Narodna stranka Zavetnici, NADA - Novi DSS, POKS, Ujedinjeni.

Konstitutivna sednica počela je u ponedeljak kada je potvrđeno 250 mandata novog saziva Narodne skupštine, a današnje zasedanje, koje je trajalo oko 12 sati sa jednočasovnom pauzom obeležila je rasprava o kandidatu SNS za predsednika parlamenta Vladimira Orlića, koji na mestu predsednika Skupštine Srbije Orlić nasleđuje predsednika SPS Ivicu Dačića.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Konstitutivna sednica nastavlja se izborom članova skupštinskih odbora, kao i članova delegacija i imenovanjem generalnog sekretara parlamenta. Narodna skupština će imati sedam potpredsednika, od čega tri iz redova opozicionih poslaničkih klubova.

Narodnu volju, baš kao i narod, moraće svi da poštuju

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, nakon izbora na tu funkciju, poručio je poslanicima da će narodnu volju, baš kao i narod, morati svako da poštuje, da se videlo na izborima kakvu politiku narod želi i da građani očekuju da se nastavi sa politikom koja je od Srbije napravila zemlju koja je slobodna, nezavisna.

- To je politika rezultata, narod hoće rezultate, njih je podržao ove godine, rezultata koji su za ponos jer znače i snažniju ekonomiju, dvostruko veće plate nego u vremenima kada smo počeli sa tom politikom, to je politika rezultata kroz infrastrukturu. Šta god radili staraćemo se i uspećemo da, kada smo već pokazali da Srbija može da posle više decenija nastavi da pobeđuje - poručio je Orlić.

Foto: parlament.gov.rs

 

Orlić je dodao i da će nastaviti sa politikom koja je obezbedila da uz ostvarenje velikih planova stvaranje dobre perspektive i naglašava da naša zemlja i građani danas imaju više budućnosti, slobode i demokratije. Navodi da će biti predsednik svima, ali da će tu politiku da branim ne samo kao neko čija je dužnost da se stara o parlamentu, već kao neko ko zamenjuje vrhovnog komandata u njegovom odsustvu.

Opozicionim poslanicima je poručio da su prethodnih dana tokom konsultacija dobili više nego fer tretman za koji kaže da ne može da se nađe sličan primer da je neko ko okuplja većinu na taj način postupio i postavio kao SNS sada.

- Koliko ste pokazali uvažavanje sa svoje strane i nije bilo tako dobro i tako fer. Koliko budete u stanju da na dobro odgovorite dobrim, budite sigurni promena o kojoj ste govorili danas biće, ne sumnjajte u dobru volju sa druge strane, ali čuvaćemo dostojanstvo ovog doma, politiku koja je za narod najbolja, a koja podrazumeva mir, stabilnost, sigurnost - poručio je predsednik parlamenta.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Čestitao je svim poslanicima na položenoj zakletvi i mandatu i zahvalio je pre svega SNS na ukazanom poverenju i časti da ga predloži za predsednika Skupštine. Takođe, Orlić je zahvalio i poslaničkim klubovima koji su podržali njegov izbor poručivši im da su time dokazali da ozbiljnost i odgovornost nisu samo reč koja dobro zvuči, već prava odlika ljudi koji razumeju važnost posla.

-Treba biti na strani svoje države i onoga što donosi dobro našem narodu. Vi koji niste podržali državnu politiku, koji ste govorili najteže stvari, slušao sam vas juče, danas, želim da znate da pokušajem da na bahat način provokacijom ili zloupotrebom kako ste počeli juče, da ćete promeniti volju naroda - kazao je Orlić dodajući da je ta narodna volja pokazana na slobodnim i demokratskim izborima održanim 3. aprila.

To da su izbori bili demokratski i slobodni pokazalo je, kako kaže Orlić, i to što su predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Republičkoj izbornoj komisiji jednoglasno potvrdili konačne rezultate izbora, za šta je čuo, kako dodaje, da se prvi put desilo. -O političkim strankama nemam nameru da govorim sa ovog mesta, ali o državi imam, i nameru i obavezu. Narodna volja se videla na izborima - zaključio je Orlić.

Ostavite komentar