Vesti > Region

Iz BIH dolaze POZITIVNI signali, vrlo brzo formiranje vlade u Federaciji

Bosni i Hercegovini je potrebna Evropa, jer je mladi napuštaju, privreda je na "staklenim nogama" i nema vremena, kazao je Varhelji

Izvor: K1info/Tanjug

14/02/2023 > 20:01

podeli vest:

Iz BIH dolaze POZITIVNI signali, vrlo brzo formiranje vlade u Federaciji
Foto: Pixabay.com


Komesar za proširenje Oliver Varhelji je izjavio danas da u Bosni i Hercegovini dosad nije viđeno tako brzo formiranje vlade i širok politički odgovor, ocenjujući da se u Bosni i Hercegovini pojavljuju pozitivni signali.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu (EP) na plenarnoj sesiji, Varhelji je naveo da se dogovor pravi i u Federaciji "i to dosta brzo", što je, kako je dodao, prvi put u proteklih pet godina. 

- Mislim da je BiH  veoma ozbiljno shvatila  ponudu koju smo stavili na sto. A to uključuje i Republiku Srpsku zato što su i oni deo ovog formiranja vlade. Razume se, to ne znači da će uslovi biti olakšani - istakao je evropski komesar, napominjući da su uslovi za sledeći korak jasni i uključuju 8 kriterijuma plus jedan, što treba da se ispuni. 

- Postoji i 14 prioriteta koji treba da se ispune da bi se prešlo da pregovore. Jasno je da je zemlja izgubila 5 godina. I nema još 5 godina za gubljenje. Mladi napuštaju zemlju, ekonomska osnova je slaba i zato je Bosni i Hercegovini potrebna Evropa. Bilo mi je drago kada sam video da koalicioni dogovor počinje sa evropskom perspektivom. To takođe znači da moraju da odaberu naše vrednosti i pravila - poručio je Varhelji. 

Na pitanje poslanice iz Holandije da iznese svoj stav u vezi sa ponašanjem predsednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom odlikovanja koje je dao ruskom predsedniku i da li će RS nastaviti da dobija sredstva iz fondova EU, komesar je ponovio izjavu koju je dao u januaru, da odlikovati Putina znači izolovati rukovodstvo Republike Srpske u međunarodnoj zajednici, kao i da u EU nema mesta za odlikovanje nekoga ko naručuje rušenje zemlje i ubijanje njenih ljudi. 

- Ovaj postupak je žalosan i pogrešan. To je izjava koju smo dali tog dana i ona još uvek važi. Što se tiče fondova za Republiku Srpsku, oni su suspendovani zbog secesionističkog ponašanja rukovodstva Republike Srpske i napuštanja institucija BiH. Naš uslov za fondove je bio da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije i to je još uvek na snazi - naglasio je komesar.

On je podvukao da status kandidata nalaže viši stepen odgovornosti za državu koja ga je dobila, ali i više odgovornosti i od strane EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar