Vesti > Region

Za 4 dana od Tivta do Barija, na Kilimandžaro se POPEO BOS: Neki nisu uspeli, ali on je OSTAO ŽIV

Dejan Milošević je jedini Crnogorac, koji je preveslao 215 kilometara na otvorenom moru i stigao na cilj

Izvor: K1info/RINA

12/02/2023 > 19:29

podeli vest:

Za 4 dana od Tivta do Barija, na Kilimandžaro se POPEO BOS: Neki nisu uspeli, ali on je OSTAO ŽIV
Foto: RINA

Dejan Milošević iz Tivta je jedini čovek iz regiona koji je preveslao 120 nautičkih milja, od Donje Lastve do susednog Barija i to u kajaku. Za ovaj nadljudski podvig bila su mu potrebna čitava četiri dana.

- Hteo sam da testiram svoje telo do nekih limita i da vidim koliko može da izdrži. U 99 posto slučajeva, ljudi koji poznaju more rekli su mi da je to nemoguće izdržati. Međutim, odustajanje nije bilo opcija. Na putu do tamo sreo sam se sa neverovatnim vremenskim promenama - rekao je on.

- Već drugog dana krenule su strašne oluje koje su neprekido trajale 30 sati, udari juga bili su po 40 čvorova što je za ne poverovati. More je toliko nepredvidivo, da ne možemo odabrati mirnu plovidbu - rekao je Dejan Milošević.

Kako kaže, koliko god da su vremenski uslovi bili loši, dodatni strah ulivao se u njegove kosti zbog morskih nemani, kojih u vodenim dubinama ima na pretek.

- U mnogim enciklopedijama nisam pronašao da je iko uspeo da se upusti u ovakvu ekspediciju dugu 215 kilometara i da stigne na cilj. Čak niko ni iz susedne Italije nije to uspeo i za sada sam zvanično jedini Crnogorac kome je to pošlo za rukom - rekao je Dejan.

- Nažalost, ono što znam jeste da su dva Hrvata pokušala da iz Splita preveslaju do Barija, ali da im se posle nekoliko kilometara izgubio svaki trag - rekao je on.

- Jedan ribolovac je pronašao delove kajaka sa vidnim ugrizima nemani koja ih je izgleda sustigla - ističe Dejan.

Međutim, to nije jedini podvig koji se graniči sa nadljudskim sposobnostima koje je Dejan postigao. On se 2020. godine popeo na Klimandžaro i to bos.

- Prijavio sam se za ultra maraton koji je dugačak 106 klilometara, iz više razloga. Prešao sam bez obuće Kilimandžaro, a zatim otišao da se poklonim Svetom Vasiliju Ostoškom, iako sam rimokatolik - rekao je Milošević.

Životno iskustvo koje je steka,o želi da prenese deci. Kroz edukacije i svoje kampove uči ih da u životu granice ne postoje.

- Deci treba dozvoliti da što više vremena provode u prirodi i da budu aktivniji. Takođe, sastavni deo svakog kampa i edukacije je humanost - rekao je on.

- Nedavno smo videli da je potrebna pomoć dečaku kome su neophoda sredstva za lečenje u Italiji, nesebično smo uzeli učešće i uplatili smo pomoć fondaciji koja je prikupljala pomoć za njega - rekao je on.

 

 

 

Ostavite komentar