Vesti > Region

Albanski RIBARI ZAVRNULI Crnogorce: PREGRADILI reku, pa im SMANJILI ulov

Postavljanje metalne rešetke ugrozilo migracione vrste, pre svih jegulju

Izvor: K1info/Tanjug

15/01/2023 > 18:27

podeli vest:

Albanski RIBARI ZAVRNULI Crnogorce: PREGRADILI reku, pa im SMANJILI ulov
Foto: Pexels.com


U toku je ribolovna sezona na Skadarskom jezeru, ribe ima, ali bilo bi je više, pre svega jegulje, kada bi ribari iz Albanije uklonili metalnu rešetku kojom su pregradili Bojanu, kažu u Udruženju privrednih ribara Skadarskog jezera.

Lepi zimski dani pogoduju ribarima na Skadarskom jezeru, prenela je RTCG.

- Ribe ima i može se prodati. U toku sezone izuzetna je potražnja za divljom ribom i za tu cenu nigde u Evropi ne možete dobiti toliku porciju kao kod nas - kaže ribar Nikola Vujanović sa Rijeke Crnojevića, koji obavlja i dužnost predsednika Udruženja privrednih ribara Skadarskog jezera.

Očuvanje ribljeg fonda je zadatak celog društva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre dve godine počelo je da subvencionira slatkovodno ribarstvo.

Ipak, teškoća ima, kaže Vujanović i naglašava da bi država trebalo da pronađe dogovor sa Albanijom čiji su ribari metalnom rešetkom pregradili Bojanu i tako ugrozili migracione vrste, pre svih jegulju.

- Bojana je pregrađena i izlovljava se ogromna količina ribe koja bi trebalo da ide u mrestilište u Sargaško more i nazad da se vraća mlađ. Koncesija je data privatniku iz Skadra da u mestu Daljam izlovljava ribu. To traje decenijama i naša strana je pokušavala da pronađe rešenje, ali albanska ništa nije uradila. Mora se cela priča podići na viši nivo i ne sme se ništa stavljati pod tepih - jasan je Vujanović.

Udruženje privrednih ribara okuplja 150 članova. Većina njih živi od Skadarskog jezera i nadaju se pomoći od države, ali i od ekoloških organizacija.     

 

Ostavite komentar