Vesti > Region

U Hrvatskoj plaćanje KUNAMA do 14. januara, završne pripreme za prelazak na EVRO

Zbog uvođenja evra izmenjeno je 70 zakona, a deo usklađivanja ostavljen za 2023.

Autor: K1info/bizportal.rs

28/12/2022 > 15:22

podeli vest:

U Hrvatskoj plaćanje KUNAMA do 14. januara, završne pripreme za prelazak na EVRO
Foto: Youtube PrintScreen


Period dvojnog opticaja kune i evra počinje u ponoć 1. januara 2023. i traje do 14. januara 2023. do 24:00 sata. U periodu dvojnog opticaja će se prilikom gotovinskih transakcija koristiti i kuna i evro kao zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, prenosi Hina.

Tokom tih 14 dana primalac plaćanja biće dužan da potrošaču koji plaća gotovinom u kunama vrati kusur u evrima. Izuzetno, kada primalac plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti da ostatak iznosa vrati u evrima može kusur da vrati u kunama.

Foto: Pixabay.com

 

Premijer Andrej Plenković je najavio da će prelazak sa kuna na evro obeležiti iza ponoći 1. januara, kada će ministar finansija Hrvatske Marko Primorac i guverner Boris Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve evre.

- Uz Šengen, uvođenje evra je konačni korak Hrvatske sa obe noge ka najdubljoj integraciji EU, čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjavamo preuzetu obavezu kada smo pregovarali članstvo u EU. Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada, želim svima da zahvalim koji su doprineli ovom procesu - rekao je Plenković.

Prvog dana nove godine, povodom članstva Hrvatske u Šengenu, u Zagreb stiže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, sa kojom će predstavnici Vlade Hrvatske posetiti granični prelaz Bregana. Tamo će ih dočekati slovenačka predsednica, prenosi Telegraf.

- Simbolično, bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primeren način obeležavanja - istakao je dalje hrvatski premijer, a prenosi Bizportal.

 

Ministar finansija kaže da je zbog uvođenja evra izmenjeno 70 zakona, te da se usklađivanje zakonodavstva nastavlja i u 2023. godini.

Što se tiče bankomata, ove nedelje se odvija finalna faza snabdevanja mašina sa novčanicama evra.

- Ukupno je 1,2 miliona komada početnih paketa evrokovanica distribuirano institucijama - potvrdio je Primorac.

 

 

 

Ostavite komentar