Vesti > Politika

Vučić iz Osla: Energetika je NAJVAŽNIJI INTERES svakog građanina, PREŽIVEĆEMO ovu ZIMU

Aleksandar Vučić nalazi se u zvaničnoj poseti Norveškoj, gde je jutros započeo sastanke sa najvišim zvaničnicima

Izvor: K1info/kurir.rs

28/11/2022 > 22:46

podeli vest:

Vučić iz Osla: Energetika je NAJVAŽNIJI INTERES svakog građanina, PREŽIVEĆEMO ovu ZIMU
Foto: Printscreen/TV Pink


Predsednik Srbije obratio se večeras građanima Srbije iz Osla.

Vučić se osvrnuo na jedno od ključnih pitanja u celom svetu - pitanje energetike.

- Energetika postaje najviši interes svakog građanina. Sutra ćemo videti najmodernija postrojenja u vezi sa obnovljivim izvorima energije. To je ključna tema, to je tema svih tema. Preživećemo ovu zimu, ja te dane brojim kao u vojsci. Počeo sam da brojim od 180 i nešto. Potrošili smo nešto gasa, oko 7 posto. Ima još dosta gasa, relativno dobro stanje u hidrokapacitetima, sačuvaćemo ugalj, za loše vremenske uslove, za sada nismo imali problem. U stanovima je pretoplo, cena nafte će ići značajno dole ako sve bude uredu - rekao je Vučić. 

Dodao je da ćemo ovu zimu da prezimimo uz finansijske probleme sa kojima se država suočava jer je najveći deo tereta preuzela na sebe.

- Svuda je inflacija pojela mnogo više nego što plate prate - rekao je Vučić.

 Rezultati reprezentacije Srbije na SP u Kataru

Kao i svi normalni ljudi, nervirate se. Vaš je posao da podržite svoj tim, svoju reprezentaciju. Čuo sam se sa selektorom, kada je teško uvek to uradim, da mu pružim podršku. Kad je nešto mnogo lepo i uspešno onda svi zovu, a kada je teško, znam da niko ne zove. Zato sam ga zvao znam kako je kada je teško. Pozvao sam ljude da podrže reprezentaciju u petak. Ako pobedimo Švajcarsku idemo dalje, ako izgubimo onda ne zaslužujemo da idemo dalje - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da će kada bude došlo do reformi u javnim preduzećima država biti odgovorna. 

Foto: Printscreen/TV Pink

 

- Mi ne moramo da smenjujemo nikoga, naša je želja da postupamo u skladu sa tim kako su nam rekli oni koji znaju bolje od nas, najbolji na svetu. Rekli su nam u 3 preduzeća nemate dobro rukovodstvo, u jednom da. Mi ćemo se ponašati na odgovoran način. Kada budemo ušli u te promene, menjaćemo nešto što postoji 50 ili 60 godina u našoj zemlji. Koji smo značajni objekat od devedesetih izgradili u našoj zemlji? Nismo uradili ništa jer je to uvek bilo ili partijska prćija ili prćija nedovoljno sposobnih ljudi. Našli smo najbolje u svetu, nemam ništa protiv da postavimo i norveške stručnjake, mi to ne znamo. Dobro je da imamo od koga da naučimo - rekao je predsednik o temi reformi u javnim preduzećima radi napretka u energetkom sektoru. 

- Ja se time ponosim, želim da pokažem ljudima da nam nije stalo da držimo bilo koje preduzeće da bismo imali novac za stranke. Želimo da izvršimo ozbiljnu tranziciju po tom pitanju i da se onda pozabavimo ekologijom, ugljem, obnovljivim izvorima energije. To je sve ono što radimo sa Norvežanima, za to su nam potrebne milijarde i milijarde evra. Zbog toga ćemo imati energije i čistiji vazduh i vodu. Energija je sve, naredne godine ćemo trošiti još više. Sada u Beogradu imate gasne elektrane ali i taj gas morate da obezbedite. To je 7 posto našeg ukupnog konzuma - rekao je. 

- Ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, biće dovoljno i struje i gasa. Kao što vidite, struja još nije poskupela - rekao je Vučić, a na konstataciju da će struja poskupeti 8 odsto, predsednik je dodao: "Pokažite mi zemlju, ne u okruženju, nego u celoj Evropi, u kojoj je tako malo poskupljenje".

Naglasio je da je zadovoljan što će i penzioneri imati povećanja.

- Što se penzionera tiče, baš sam zadovoljan što će imati značajno povećanje penzije. Ti ljudi su najviše izdržali tokom reformi za bolju budućnost naše dece

 

 

 

Ostavite komentar