Vesti > Politika

Brnabić u Berlinu: Priština PODRIVA i EU, potpisani sporazumi DOBRI za mlade

Kako mislite da će Kurti da se ponaša prema sporazumima - onako kako želi, nijedan do sada nije primenio i niko mu ništa nije rekao

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2022 > 16:02

podeli vest:

Brnabić u Berlinu: Priština PODRIVA i EU, potpisani sporazumi DOBRI za mlade
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije optimistična posle današnjih razgovora na samitu u Berlinu, iako su potpisana tri sporazuma o mobilnosti u regionu Zapadnog Balkana, zato što, kako je rekla, EU dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi između Beograda i Prištine na koji je i EU stavila svoj potpis i još nas teraju da poštujemo i sklapamo neke nove sporazume.

Navela je da je pričala u Berlinu i sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom o preregistraciji tablica na KiM i istakla da je Kurti prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neustralne KS tablice.

- Oni se slažu da je to tako i da treba da postoje statusno neutralne tablice, ali da ne mogu ništa da urade. Meni je to poražavajuće - navela je Brnabićeva.

Zapitala je kako druge sporazume da poštujemo kada EU ne može da garantuje implementiranje ranije potpisanih sporazuma.

Podsetila je da je Kurti od početka sukoba u Ukrajini govorio kako će Srbija da iskoristi tu situaciju, ali da se pokazalo sve suprotno, pošto upravo Priština čini sve da destabilizuje region, kao i da je ukinula osnovna ljudska prava Srbima na severu KiM.

- Svakako su svi ovde razumeli, počev od Šolca do drugih, da je Srbija ovde bila konstruktivna i da smo u pregovorima o ova tri sporauzma pokazali fleksibilnost i želimo da damo sve od sebe da ovo bude drugačiji region - naglasila je premijerka i dodala da je predstavnicima međunarodne zajednice poručila da Priština odbijanjem da implementira dosadašnje sporazume podriva i kredibilitet Evropske unije.

Ona je novinarima prenela da je tokom radnog ručka u Berlinu molila predstavnike EU da shvate da je kredibiltet EU doveden u pitanje time što Priština ne ispunjava Briselski sporazum.

- Vi ste potpisali Briselski sporazum. Nas ne zanima šta kažu Kurti i Osmani, vi ste garant, implementirajte - rekla je Brnabić.

Sporazumi važni, ne derogiraju dogovore Beograda i Prištine

Ana Brnabić kaže da su sporazumi koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

- To su važni sporazumi, pre svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije - lekara, stomatologa i arhitekti, kao i o priznanju ličnih karata - rekla je Brnabićeva.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nisu nešto preterano novo, zato što je već urađeno i to u većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Brnabićeva je poručila da je posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo dogovorili ili dogovaramo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To je bilo dosta teško ispregovarati, ali uspeli smo. To nema nikakv uticaj na ono što smo dogovorili o ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na KiM i olakšava život Srbima na KiM. To je važno.

Odgovorićemo na nemačko-francuski predlog non pejperom

Brnabićeva je rekla i da u Berlinu nije imala komunikaciju sa Aljbinom Kurtijem, da sa Olafom Šolcom i Miroslavom Lajčakom nije razgovarala o francusko-nemačkom predlogu za KiM, i poručila da će Srbija, kako je rekla, dati svoj odgovor i uručiti non pejper.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Sumirajući razgovore sa Šolcom i Lajčakom rekla je da je vodila razgovor na temu preregistracije, oduzimanju Srbima na KiM osnovnih prava i prava na glas, kao i načinu kako je to tretirano u izveštaju o napretku. Istakla je da su danas u Berlinu potpisala još tri sporazuma, ali da se ne zna, kao i do sada, da li će biti poštovani.

- I šta ćemo sad, hoćemo li ih implementirati? A ko će da kaže da li ćemo ih implementirati? Potpisali smo mnogo važnije sporazume, 2013. Briselski sporazum i da li je Priština implementirala i da li je neko nešto rekao osim deklarativne osude i da moraju da primene? Svaki sporazum se svodi na to da neko želi da implementira, a neko ne želi. I neko ga potpiše samo da bi prošao samo još jedan dan i da bi dobio neke poene kod kuće i svi su srećni. Kako mislite da će Kurti da se ponaša prema tim sporazumima - onako kako želi, nijedan sporazum do sada nije primenio i niko mu ništa nije rekao. I sada smo potpisali još tri i ako hoće da ih primeni - hoće, ako ne - neće. I ja valjda sad moram da tapšem.

Polako usklađujemo našu viznu politiku sa EU

Odgovarajući na pitanje novinara o ukidanju vizne liberalizacije u kontekstu migrantske krize, odnosno da li je u Berlinu bilo dodatnih pritisaka na našu zemlju, Brnabićeva je rekla da nije bilo pritisaka i da Srbija ima dobru saradnju sa Fronteksom - Evropskom agencijom za zaštitu granica i obala.

Premijerka je istakla da je u glavnom gradu Nemačke bilo dosta reči o energetici i o paketu od milijardu evra pomoću za Zapadni Balkan, i to 500 miliona evra za direktnu podršku zbog visokih cena i 500 miliona evra za investicione projekte.

- Tu postoji nepoznanica da li su ta sredstva već planirana u okviru pretpristupnih fondova ili su nova. Mi sa Zapadnog Balkana smo zamolili da to budu nova sredstva, jer ako su iz pretprisputnih fondova, onda ništa novo nismo dobili.

Ona je kazala da je svakako dobro što se to pomenulo kao opcija, pa će se videti na koji način će ta sredstva stići. Kaže da je predsednica EK Ursula fon der Lajen govorila o pomoći od 165 miliona evra, u okviru tih prvih 500 miliona evra za Zapadni Balkan. 

 

 

 

Ostavite komentar