Vesti > Politika

Imaćemo srpski DRON, zvaće se "Pegaz" - SRPSKA VOJSKA u korak sa svetom

Država će uložiti još 200 miliona evra u domaću vojnu industriju, kako bi proširila kapacitet i išla u korak sa savremenim dostignućima

Izvor: K1info/Tanjug

13/10/2022 > 18:37

podeli vest:

Imaćemo srpski DRON, zvaće se "Pegaz" - SRPSKA VOJSKA u korak sa svetom
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije


Proizvodnja domaćeg drona "Pegaz", počeće za petnaestak dana, najavljeno je iz Ministarstva odbrane.

Nebojša Stefanović, ministar odbrane rekao je da će država uložiti još 200 miliona evra u domaću vojnu industriju kako bi proširila kapacitete i održala korak sa savremenim svetskim dostignućima. On je ovo izjavio na otvaranju 10. Međunarodnog naučno-stručnog skupa iz oblasti odbrambenih tehnologija OTRH 2022. na Vojno-tehničkom institutu(VTI) u Beogradu.

- Za našu vojsku je važno da ne gubimo korak u tehnološkom razvoju. Svesni smo da budućnost odbrambene industrije čine dronovi, bespilotne letelice, bezposadna vozila, roboti, veštačka inteligencija i u tom smislu ne želimo da zaostajemo za bilo kim u svetu - poručio je ministar odbrane.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

 

On je istakao da je VTI okosnica svih proizvoda domaće namenske industrije i integrator različitih složenih sistema koji su danas deo našeg vojnog naoružanja i vojne opreme.

- Kada ste vojno neutralni, ne smete da zavisite samo od uvoza. Investirali smo u domaću pamet, naše ljude, domaće institute, domaće fabrike. Njihovi projekti i proizvodi danas čine bazu opremljenosti naših oružanih snaga - istakao je ministar.

On je pobrojao da je Vojska Srbije (VS) danas opremljena samohodnim haubicama Nora, digitalnim modularnim Ognjevima, modernizovanim tenkom M84 modernizacijama S1 i S2, PVO sistemima Pasars, oklopnim vozilima Lazar 3, Miloš, robotizovanim platformama Mali Miloš.

On je objasnio i da su aktuelna dešavanja u svetu pokazala da je naš put koji podrazumeva snaženje sopstvene armije i snaženje sopstvenih razvojnih i proizvodnih kapaciteta u pogledu opreme i naoružanja itekako ispravani.

- Taj put usmeren je samo ka jednom cilju - očuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i regiona. Naša želja je da više nikada ne ratujemo i ne ulazimo u bilo kakve sukobe i ne budemo deo bilo kakvih tuđih sukoba. Želimo samo da u miru ekonomski razvijamo svoju zemlju i obezbedimo što bolje uslove života za naše građane, ali to nije ostvarivo bez jake armije, a Vojska Srbije je jedna od vodećih u regionu - rekao je ministar.
 

 

 

Ostavite komentar