Vesti > Politika

VUČIĆ U ČAČKU: Položen KAMEN TEMELJAC za izgradnju nove fabrike, POSAO ZA VIŠE OD 500 LJUDI

Nova fabrika prostiraće se na 100.000 kvadrata, a prva serijska proizvodnja počeće krajem 2025. godine.

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/05/2024 > 11:09

podeli vest:

VUČIĆ U ČAČKU: Položen KAMEN TEMELJAC za izgradnju nove fabrike, POSAO ZA VIŠE OD 500 LJUDI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa direktorom PWO Grupe Srbija Karlom Lazarinijem i ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad položio je danas kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Čačku PWO Grupe. 

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka privrede Adrijana Mesarović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović. 

Nova fabrika prostiraće se na 100.000 kvadrata, a prva serijska proizvodnja počeće krajem 2025. godine. 
Fabrika će zaposliti više od 500 radnika. 

Privredno društvo PWO SEE d.o.o. je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila.

Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj. 

Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika.

Grupacija je u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako je navedeno na sajtu kompanije, PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

PVO GRUPA ima više od 100 godina iskustva i globalna je kompanija u industriji mobilnosti koja pomaže u oblikovanju budućnosti prihvatljive za životnu sredinu kroz inovacije i potpuno je nezavisna od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Poslovna jedinica za elektronske, šasije i komponente vazdušnih jastuka obuhvata širok spektar komponenti za elektrifikaciju vozila, uključujući komponente za brze punjače i elektronske kontrolne jedinice. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pored toga, uključuje kućište električnog motora za sigurnost i udobnost, na primer za brisače i regulatore stakla, kao i ABS i ESP sisteme. 

Još jedna brzorastuća linija proizvoda su komponente pogona za električna vozila, posebno u oblasti tehnologije baterija i gorivnih ćelija. 

Pored toga, PVO Group razvija i proizvodi različite komponente za šasiju i vešanje, posebno akumulatore.

Poslovna jedinica za upravljanje i sedišta se uglavnom bavi razvojem i proizvodnjom upravljačkih konzola i cevi stuba upravljača i metalnih konstrukcija za sedišta vozila.

- U prvoj fazi će fabrika zaposliti oko 300 radnika, a nakon toga još 500. U Čačku već radi devet inženjera te kompanije. Ovo je odlična vest za naš grad. Ugovorom će biti precizirano da u poslednjoj fazi na 60.000 kvadrata proizvodnog prostora, na 11 hektara površine, bude zaposleno do 800 radnika - rekao je za RINU gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On ističe da će od ukupno 800 radnika, koliko će biti zaposleno u ovoj nemačkoj kompaniji oko 80 odsto zaposlenih biti visokoobrazovano.

- U pregovorima sa ovom kompanijom smo duže od dve godine, a pre svega zahvaljujući dobrim ekonomskim parametrima ove fabrike, koja podrazumeva trajne ugovore sa najpoznatijim svetskim brendovima. Zbog naših kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i srednjih škola u gradu, pre svega iz Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole, oni su se opredelili za Čačak - rekao je Todorović.

Ostavite komentar