Vesti > Politika

Oglasila se DELEGACIJA SRBIJE u Parlamentarnoj skupštini NATO: Odluka da tzv. Kosovo dobije status je OPASAN PRESEDAN!

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za Srbiju

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

27/05/2024 > 13:42

podeli vest:

Oglasila se DELEGACIJA SRBIJE u Parlamentarnoj skupštini NATO: Odluka da tzv. Kosovo dobije status je OPASAN PRESEDAN!
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys


Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je da današnja odluka te organizacije da tzv. skupština Kosova dobije status pridruženog člana predstavlja opasan presedan i da će time biti dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO ističe da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO. 

Delegacija Srbije je navela u saopštenju da, pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, ovakvu odluku nisu podržali ni poslanici iz zemalja koje su ga priznale – Francuske i Italije, a da je delegacija Mađarske glasala protiv ove odluke. 

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena. 

U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

Delegacija je u saopštenju ukazala i da Srbi na KiM već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, odnosno da "žive kao u getu". 

Foto: Shutterstock

 

Delegacija je ocenila i da je odlukom PS NATO premijer privremenih prišitnskih institucija Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga, kako se dodaje,  upozoravali i EU i NATO i drugi međunarodni faktori. 

- Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo - ukazuje se u saopštenju. 

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

- Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine - zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.

Ostavite komentar