Vesti > Politika

Brnabić u Ženevi sa uticajnim LJUDIMA SVETA: Puno SASTANAKA o unapređenju SARADNJE

Predsednica Narodne skupštine imala je i sastanak sa predsednikom Svetskog Ekonomskog Foruma (WEF) Borgeom Brendeom

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/03/2024 > 15:47

podeli vest:

Brnabić u Ženevi sa uticajnim LJUDIMA SVETA: Puno SASTANAKA o unapređenju SARADNJE
Foto: TANJUG/SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ


Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Ženevi, gde učestvuje na 148. Skupštini Interparlamentarne unije, da je na sastanku sa predsednicom Azerbejdžanskog parlamenta Sahibom Gafarovom razgovarala o unapređenju saradnje, a na osnovu sporazuma o saradnji na parlamentarnom nivou dve zemlje i da je Azerbejdžan zemlja na koju uvek možemo da se oslonimo.

- Dogovorili smo se da posebno, preko radnih tela Narodne skupštine Srbije i relevantnih odbora, pokrenemo saradnju na nivou odbora, ali za određene teme, energetika, ekonomija, i sve ono što može da pomogne i vladi kao i izvršnoj vlasti, da još bolje radi svoj posao - rekla je Brnabić. 

Naglasila je da je imala i jako dobar sastanak sa predsednikom parlamenta Egipta Hanafijem Alijem Džebalijem, u prisustvu egipatskog narodnog poslanika koji vodi parlamentarnu grupu Prijateljstva sa Srbijom. 

- Razgovarali o tome šta možemo dodatno da uradimo, a kao najvažnije kako mi kao parlament možemo dodatno da podržimo Vladu Srbije i Vladu Egipta u tome da se završe pregovori oko potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između naših zemalja. Egipat je izuzetno važno tržište za naše poljoprivredne i prehrambene proizvode - naglasila je Brnabić. 

Dodala je da je juče imala jako dobre sastanke sa predsednicom senata Belgije Stefani Doze i sa predsednikom Irskog parlamenta Džerijem Batimorom i da je tu potrebno raditi i na samom uspostavljanju saradnje. 

- Sa Belgijom i Irskom nemamo dobru saradnju, nemamo skoro nikakve kontakte. To je nešto što tek moramo da pokrenemo. U smislu naših evropskih partnera, dobro je da imamo te kontakte, i s tim u vezi ja ću imati još večeras i sastanak sa predsednikom parlamenta Malte i potpredsednikom Svekineskog Narodnog kongresa - rekla je Brnabić. 

Brnabić je na Instagramu objavila da je izuzetno ponosna na tradicionalno i iskreno prijateljstvo dve zemlje koje je utemeljeno na, kako je naglasila, uzajamnom poštovanju i najdubljem poverenju.

- Verujem da ćemo na dalje ojačati i ekonomsku i trgovinsku saradnju. Sigurna sam da će saradnja i aktiviranje memoranduma o razumevanju dva parlamenta, o kojoj sam razgovarala sa kolegom dr Hanafi Ali Džebalijem, samo doprineti da ti sveukupni odnosi budu još bolji - navela je Brnabić i dodala da je iskreno zahvalna kolegi na čestitkama za organizaciju EKSPO 2027.

Predsednica srpskog parlamenta ranije se sastala i sa predsednicom parlamenta Azerbejdžana, Sahibom Gafarovom (Sahiba Gafarova), nakon čega je istakla da je dogovoren dalji razvoj saradnje parlamenata i parlamentarnih grupa prijateljstava za koje očekuje da se formiraju u najskorijem roku.

Brnabić je imala i sastanak sa predsednikom Svetskog Ekonomskog Foruma (WEF) Borgeom Brendeom.

U nastavku dana planiran je bilateralni susret i sa potpredsednikom Svekineskog Narodnog Kongresa Đie Saom, kao i sa predsednikom Parlamenta Republike Malte Anđelom Faruđom.

Predsednica srpskog parlamenta boravi u dvodnevnoj poseti Ženevi i učestvuje u 148. Skupštini Interparlamentarne unije koja okuplja predstvnike parlamenta iz čitavog sveta.

Interparlamentarna unija predstvalja najstraiju i najveću međunaronu parlamentarnu organizaciju, a osnovana je 1889. godine. Broji 180 zemalja članica, a Srbija je njen punopravni član od 1891. godine.
 

Ostavite komentar