Vesti > Politika

Pritisak Zapada zbog "proterivanja" dinara na PRIŠTINU JAČA, pa im sada ne valja ni LAJČAK

Srbi sa Kosmeta govorili u Briselu o problemima sa kojima se susreću svakodnevno

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

25/02/2024 > 15:14

podeli vest:

Pritisak Zapada zbog "proterivanja" dinara na PRIŠTINU JAČA, pa im sada ne valja ni LAJČAK
Foto: Shutterstock


Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je danas da se pritisak međunarodne zajednice na Prištinu zbog situacije oko dinara povećava, i da predstavnici privremenih prištinskih institucija sada pokušavaju da nađu spas iz te situacije napadajući izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i organizacije civilnog društva.

Mijačić je za Tanjug ocenio da su kritike koje je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi uputio Lajčaku zbog sastanka sa članovima Nacionalnog konventa o EU (NKEU) i Srba sa Kosova jedan neprimereni akt.

- Mi smo u sklopu redovnih aktivnosti Radne grupe za poglavlje 35 napravili studijsku posetu Briselu gde smo posetili različite institucije, uključujući i Evropski parlament, Evropsku službu za spoljne poslove, obavili smo sastanke sa brojnim zvaničnicima čak i sa predstavnicima zemalja članica EU - rekao je Mijačić.

Dodao je da su tokom posete spojene dve delegacije, da su jednu činili članovi Radne grupe za poglavlje 35, a drugu predstavnici kosovskih Srba, koje je Evropski parlament pozvao da govore o položaju Srba na KiM i dešavanjima u vezi sa zabranom korišćenja dinara na KiM.

- Te dve delegacije objedinjene su iz razloga što smo govorili o sličnim temama, imali slične sagovornike, a nije jednostavno organizovati sastanke na tako visokom nivou pojedinačno - objasnio je Mijačić.

Mijačić je dodao da su zbog ekonomičnosti negde odlazili zajedno, negde je govorila samo delegacija kosovskih Srba, dok je delegacija Radne grupe za poglavlje 35 u Evropskom parlamentu imala sesiju koju je organizovala poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, na kojoj su govorili o situaciji na KiM.

Nakon toga, kako je dodao, oglasio se Bisljimi, koji je prema Mijačićevim rečima, podigao retoriku za stepenicu iznad.

Bisljimi je 14. februara oštro kritikovao Lajčaka jer u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, ironično navodeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, "fer" i "neutralnog pristupa" stranama u procesu normalizacije odnosa.

On je to objavio, pošto je Lajčak dan ranije na svom nalogu na platformi X saopštio da je imao vrlo koristan sastanak sa predstavnicima NKEU u Briselu za koji je rekao da je uvek od pomoći "čuti glasove sa terena", i uz to objavio fotografiju sa sastanka. 

 

Ostavite komentar