Vesti > Politika

Ovde NIKO NIKOG NE SLUŠA i NE TEŽI stvarnim DOGOVORIMA, rekao Vučić u UN

Vučić govori kao deveti govornik, a pre njega se putem video veze obratio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Autor: K1info.rs

21/09/2022 > 23:47

podeli vest:

Ovde NIKO NIKOG NE SLUŠA i NE TEŽI stvarnim DOGOVORIMA, rekao Vučić u UN
Foto: printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori u Njujorku na Generalnij debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN, koja će trajati do 26. septembra.

Foto: printscreen

 

Vučić govori kao deveti govornik, a pre njega se putem video veze obratio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Obraćanje Vučića možete pratiti na linku ispod.

Vučić je poručio večeras na Generalnoj debati svetskih lidera da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima neretko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

- Za to nije kriv ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva - upozorio je Vučić obraćajući se na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

- Ne ljutite se, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali - rekao je u svom obraćanju Vučić.

Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni, dodao je Vučić.

- A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava , bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana - istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da želi precizno i jasno da iznese pred svetske lidere u UN viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni, a to su kao prvi, povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, drugi, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama.

Kao treći izazov Vučić je naveo energetsku bezbednost u uslovima globalne krize, kao četvrti finansijsku sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i peti - snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

Svedoci smo usložnjavanja globalne geopolitičke situacije rekao je Vučić.

- Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja UN. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije UN - poručio je Vučić.

Dodao je i da globalni uslovi sve češće opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu.

- Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje UN u kojoj se poziva: ''Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi''. Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje UN, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava - istakao je Vučić.

 

 

 

Ostavite komentar