Vesti > Politika

VUČIĆ sa MICOTAKISOM: Stav Grčke o KiM nepromenjen, SRBIJA je čvrsto opredeljena za UBRZANJE PUTA ka EU

Predsednik Srbije istakao je da je govorio sa Micotakisom i o PEM konvenciji, tzv. zelenim trakama, kao i Agendi rasta

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

12/02/2024 > 11:31

podeli vest:

VUČIĆ sa MICOTAKISOM: Stav Grčke o KiM nepromenjen, SRBIJA je čvrsto opredeljena za UBRZANJE PUTA ka EU
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka uvek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

On je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom rekao da je srećan što Srbija i Grčka neguju dobre prijateljske i bratske odnose i što je sa Micotakisom razgovarao o svim aspektima bilateralne saradnje.

On je podsetio da ove godine dve zemlje obeležavaju 145 godišnjicu i da će ovo biti važna godina i ogromnog rasta naših ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje, ali i godina u kojoj će se održati četvrti savet za saradnju.

- Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Mnogo sam naučio od njega, saznao sam o važnim stvarima koje mi nisu na takav način bile poznate jer nismo deo EU - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

On je dodao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta.

- Zahvalni smo Grčkoj na podršci evropskim integracijma, to je od suštinskog značaja za našu zemlju, rekao sam da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu - dodao je on. 

Predsednik je dodao da je u razgovoru sa Micotakisom istakao da je Srbija čvrsto opredeljana za ubrzanje evropskog puta ka EU, ali da očekuje od Evrope i jasne signale podrške na tom putu.

- Rekao sam da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju - rekao je Vučić.

Istakao je da je govorio sa Micotakisom i o PEM konvenciji, tzv. zelenim trakama, kao i Agendi rasta.

- Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu -  naglasio je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su tema razgovora bili i saradnja elektroprivreda dve zemlje, transport i infrastruktura.

- Gradimo brzu prugu Beograd - Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun da bude blizu - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

 

Istakao je da je to važno i zbog toga jer je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.

- Važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke, nemamo problem da zakupljujemo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom to će nam biti potrebno. Od Crne Gore smo tražili pristup Luke Bar, ali nam je potreban i brži izvoz u svet - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora su bili železniči, lučki saobraćaj, infrastrukturno povezivanje.

- Srbija je ekonomski mala, ali veća nego sve ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. U privlačenju stranih investicija činimo 62, izvozu 54 odsto Zapadnog Balkana, u BDP-u smo 50 odsto. Čini mi se da to govori o važnosti Srbije. Znamo koliko je to manje od Grčke - rekao je on.

Dodao je da su razgovarali i o turizmu i turističkom povezivanju.

- Grčka je Srbima druga kuća - rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio Micotakisu na svemu i naglasio da će 2024. godina biti velika godina uspeha i rasta u odnosima Beograda i Atine.

- Molim vas da što češće dolazite u Beograd kao u vašu kuću - poručio je Vučić.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da stav te zemlje u vezi sa Kosovom i Metohijom je nepromenjen, te da veruje da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane.

- A to bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu što je cilj svih nas, sa zabrinutošću pratimo dešavanja poslednjih meseci - rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije.

 

 

Ostavite komentar