Vesti > Politika

Vučić iz NJUJORKA: Izneću stvari koje MUČE SRBIJU

Vreme je velikih tenzija i geopolitičkih promena. Dolazak u Njujork je važan i zbog kontakata koje ćemo ostvariti

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2022 > 16:09

podeli vest:

Vučić iz NJUJORKA: Izneću stvari koje MUČE SRBIJU
Foto: Instagram


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Njujork, gde će u sredu govoriti pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, a predviđeni su i brojni bilateralni susreti sa svetskim zvaničnicima.

Vučić je izjavio da država ima stabilne i snažne javne finansije, zahvaljujući čemu imamo dobre šanse da preživimo predstojeći izazovni period.

On je iz Njujorka saopštio da je država, u periodu januar - avgust, zabeležila suficit, od 0,5 milijardi, uz bolji odnos od preko jedne milijarde od očekivanog, zahvaljujući prihodima većim od očekivanih. Takođe, predsednik je rekao da je država u tom periodu zabeležila prihode od 147 milijardi dinara više nego što je očekivano.

- Kupovali smo naftu, gas, struju, to doprinosi ozbiljnim problemima. Srećom pa imamo stabilne i snažne javne finajsije, bez toga ne znam da li bismo imali šansu sa preživimo. Nije lako, ali da je drugačije, ne znam da li bismo imali šansu - rekao je Vučić i najavio da će u njegovom govoru pred Generalnom skupštinom UN izneti najvažnije stvari koje muče građane Srbije.

Na pitanje šta Srbija može da uradi u sferi geopolitičkih pitanja, imajući u vidu da govori posle predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preneo je da još radi na poslednjim podešavanjima detalja govora.

 

 

- Vodili smo raspravu da li da govorim na engleskom ili srpskom. Niko u sali neće slušati govor, ali će ga svi pročitati u zemljama članice. Doneli smo odluku da govorim na engleskom, jer ovo nije obraćanje domaćoj javnosti, već onima u međunarodnoj zajednici koji mogu da nas čuju - podvukao je on.

Vučić je objasnio da mnogi, kada vide da se govor drži na jeziku koji nije engleski ili francuski, sa manjom pažnjom prate izlaganje. 

Sastanak sa Klaudijom Teni

Aleksandar Vučić se ranije danas sastao u Njujorku sa kongresmenkom Klaudijom Teni, kopredsedavajućom srpskog kokusa u Kongresu, a imaće više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima tokom svog boravka u Njujorku.

 On je objasnio da je govor podelio u pet tačaka i da će govoriti o poštovanju, odnosno nepoštovanju međunarodnog prava.

Preneo je i da se govor održava oko šest sati posle podne po lokalnom vremenu, da je pre njega u pola šest Zelenski, i potom predstavnik Konga.

 

 

 

 


 

 

Ostavite komentar