Vesti > Politika

Poslanici u KLUPAMA: Počela konstitutivna sednica SKUPŠTINE SRBIJE, evo šta je na dnevnom redu

Novi saziv parlament će biti konstituisan potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

06/02/2024 > 10:09

podeli vest:

Poslanici u KLUPAMA: Počela konstitutivna sednica SKUPŠTINE SRBIJE, evo šta je na  dnevnom redu
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


U Skupštini Srbije počela je konstitutivna sednica, a na dnevnom redu je kao prva tačka potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika.

Sednica je počela intoniranjem himne, a sednicom predsedava najstariji poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Srbiija ne sme da stane" Stojan Radenović. Pomažu mu četiri najmlađa poslanika.

Prisustvuje 216 poslanika konstitutivnoj sednici.

U parlamentu su među prvima došli bivši predsednik parlamenta Vladimir Orlić, Ivica Dačić, Branko Ružić, a tu su i predstavnici opozicije Dragan Đilas, Radomir Lazović i Dobrica  Veselinović.

Novi saziv parlament će biti konstituisan potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji poslanik Stojan Radenović, a njemu će u radu pomagati po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.
Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata narodni poslanici polažu zakletvu čiji tekst glasi:

- Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!

Moguće je da će danas samo biti potvrđeni mandati poslanika novog saziva, a da će izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, članova odbora i delegacija biti obavljen kasnije, što se ne bi desilo prvi put imajući u vidu da je izbor organa Narodne skupštine deo razgovora o tome ko će činiti vladajuću koaliciju, odnosno Vladu Srbije.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.
Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, utvrđuje se na predlog predsednika parlamenta.

U Narodnoj skupštini treba da se formiraju i poslaničke grupe, a jednu može činiti najmanje pet narodnih poslanika.
Na izborima 17. decembra učestovalo je 18 izbornih lista, a u poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

Od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je 129 mandata, lista Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije -18, Nada za Srbiju - 13, Mi glas iz naroda -13, SVM - 6, Ujedinjeni za pravdu - Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov - 2 mandata, SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin 2 mandata, Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi - 1 mandat, Ruska stranka - Slobodan Nikolić - 1 mandat.
 

Ostavite komentar