Vesti > Politika

Vučević o tzv. VOJSCI KOSOVA: VOJSKA SRBIJE ima adektan odgovor koji GARANTUJE BEZBEDNOST

Ministar odbrane kaže će se naći odgovor na to što Turci, SAD i ostali pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti isporučuju Prištini

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/01/2024 > 13:44

podeli vest:

Vučević  o tzv. VOJSCI KOSOVA: VOJSKA SRBIJE ima adektan odgovor koji GARANTUJE BEZBEDNOST
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ


Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije spremaju adekvatan odgovor na stvaranje tzv. vojske Kosova, a koji će da garantuje bezbednost svim građanima Srbije. 

- Na politici je da nađe političko rešenje, da proba da dođe do političkog dogovora, dijaloga, koji je bolji nego korišćenje bilo čega od ovoga što mi vidimo danas u Topčideru. Procenjujemo sve okolnosti, nadamo se i živimo za mir, ali uvek moramo da imamo odgovor ako nas neko napadne, ako treba da branimo svoj narod i svoju državu - rekao je Vučević na pitanje novinara da li će Srbija pokretati neki međunarodni mehanizam protiv naoružavanja tzv. kosovske vojske, a posle statičkog prikaza opreme VS u kasarni Topčider. 

Kako je rekao, zadatak Ministarstva i VS je da nađu odgovor na to što Turci, SAD i ostali pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti isporučuju Prištini. 

- Ponovo postavljam pitanje, a zbog čega ili za koga se oni naoružavaju? Da li zbog Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore ili pak Srbije? Mislim da je svima odgovor vrlo, vrlo jasan i Srbija ima odgovorno rukovodstvo i političko odgovorno - poručio je Vučević.

Što se tiče političkih inicijativa pred međunarodnim institucijama, ministar odbrane je rekao da će Srbija pokretati one inicijative za koje proceni da mogu da budu celishodne za našu državu, a da ne napravimo grešku kako je to neodgovorno državno rukovodstvo uradilo 2010. i 2011. godine. 

- Tako da morate da dobro sagledate kome se obraćate, kakva je struktura članstva ili predstavnika u tim institucijama, imajući u vidu da je svet prilično podeljen po pitanju KiM. Veći deo država je ne priznaje, ali ekonomske i političke snažne države, pre svega iz zapadne hemisfere, su sponzori i pokrovitelji tzv. kosovske nezavisnosti - konstatovao je ministar odbrane. 
 

Ostavite komentar